İngiltere'den Peşmerge ile Irak ordusu arasında arabuluculuk girişimi

İngiltere'den Peşmerge ile Irak ordusu arasında arabuluculuk girişimi

İngiltere'nin Erbil Başkonsolosu James Thornton, Kürdistan Bölgesi’nin idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde oluşan güvenlik boşluğunu doldurmak için Peşmerge Güçleri ile Irak Ordusu’nun anlaşması gerektiğini söyledi.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne destek verdiğini vurgulayan James Thornton, yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi’nin federal yapısından memnunuz. İngiltere, bütün sorunları çözmek için Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümeti arasındaki müzakereleri destekliyor” dedi.

Thornton, şunları söyledi:

“Güvenlik boşluğunun oluştuğu Kürdistani bölgelerde güvenliği sağlamak ve terör örgütü IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için Peşmerge Güçleri ile Irak Ordusu arasında bir güvenlik anlaşması gerekiyor."

Bağdat ile Erbil hattındaki sorunlara da değinen Thornton, Erbil - Bağdat arasındaki sorunlar anayasal çerçevede çözülmeli. İki hükümet arasındaki petrol gelirleri ve bütçeyle ilgili sorunların da çözülmesini destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlar; bütçe, memur maaşları, petrol geliri ve tartışmalı bölgeler gibi konuları içeriyor.