Irak askerleri TSK-PKK çatışmalarının yaşandığı Metina'ya konuşlandı

Irak Sınır Muhafızları’na bağlı birliklerin TSK’nın operasyon yaptığı Kani Masi kasabasına geçerek burada üs kurdukları bildirildi.

Irak askerleri TSK-PKK çatışmalarının yaşandığı Metina'ya konuşlandı

Irak Sınır Muhafızları’nın Kani Masi kırsalında dört askeri üs kurarak buraya konuşlandıklarını bildirildi.

Sınır Muhafızlarının yerleştiği Serê Hemê, Badok, Girê Golê ve Kevirê Guvîn tepelerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgede kurduğu üsslere yakın stratejik noktalar olduğu öğrenildi. 

Nasır Ali ayrıca, TSK’ya ait savaş uçakları ve topçu birliklerinin bugün sabah saat 10:00 sıralarında Kanimasi kırsalını bombaladığını bu nedenle Hiror köyünde ekili arazilerin zarar gördüğünü söyledi.

Kanimasi Kasabası Müdürü Serbest Sabri de, bombardıman ve çatışmalar nedeniyle bin 200 dönümlük arazinin yandığını, bölgede arıcılıkla uğraşanların büyük zarar gördüğünü belirtti.

Sınır Muhafızları Haftanin ve Hakurk Sınırına Da Konuşlanmıştı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırına düşen Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” adıyla operasyon başlatmıştı.

Operasyon kapsamında sınırdan 15 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurları birçok tepede üstlenmişti.

Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Şeladize kasabasında gerçekleştirilen ve 3 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan bombardımanın ardından 1 Temmuz 2020’de Irak Sınır Muhafızları, Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlanmıştı.

Irak Sınır Muhafızları, geçen yıl Ağustos ayında, TSK’nın 2018’den beri operasyonlarının sürdüğü Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan kasabası kırsalına da üss kurmuştu.

Sınır Muhafızları birlikleri, Kalereş, Berbizin, Geruy Zen, Kuti Hecer ve Goşine bölgelerinde askeri üss kurmak için PKK’lilerle görüştükler sırada, TSK’ya ait SİHA’lar tarafından bombalanmıştı.

Bombardımdan 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybetmişti.

Metina, Zap, Avaşin-Basya’ya Kara Operasyonu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Hakurki ve Haftanin’nden sonra 23 Nisan 2021 günü Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan sınır bölgelerinde de PKK’ye yönelik “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Kanimasi Kasabası Müdürü Serbest Sabri, TSK unsurlarının Berwari Bala bölgesindeki Keste Tepesi ve Hiror köyü kırsalında üss kurduklarını aktarmıştı.

 

(Rudaw)