Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin: Irak-İran sınırındaki farklı gruplar silahsızlandırıldı

İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile ortak basın toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, “İki taraf arasındaki güvenlik anlaşmasını birlikte ele aldık. Hiçbir grubun Irak topraklarını başka bir devlete saldırmak için kullanmasına izin verilmeyecek” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin: Irak-İran sınırındaki farklı gruplar silahsızlandırıldı

Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a giden Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile dışişleri bakanlığında bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, Irak’ın kendileri için dış politikada ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu, bunun da iki ülke arasındaki kültürel, sosyal, inançsal, coğrafi ve hatta akrabalık bağlarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Abdullahiyan, “Geçen yıl sonunda iki ülke arasında ekonomik işbirliğine ilişkin ortak komisyonun kurulmasının ardından İran-Irak ilişkilerinde her alanda önemli ilerlemeler gördük. İki ülke arasındaki ticari alışveriş ve turizm kapasitesinin artırılması amacıyla başlatılan Şalamçe-Basra demir yolu projesi hayata geçirildi” dedi.

Bugünkü görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını ve yanı sıra iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasının tam olarak uygulanmasına değindiklerini aktaran İranlı Bakan, şöyle devam etti:

“İran, ülkenin ulusal güvenliğinin sağlanması konusunda ciddidir. Irak hükumetinin üst düzey yetkililerinin terör gruplarının sınır bölgelerinden uzaklaştırıldığı yönündeki bilgiler vermiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Irak tarafı, bu grupların Kürdistan Bölgesi topraklarının derinliğine çekilmesi ve silahsızlandırılması konusunda iki ülke arasındaki güvenlik anlaşması hükümlerinin tam olarak uygulanmasına yönelik çabaların devam ettiğini bildirdi. Sonraki adımların da güvenlik anlaşması çerçevesinde önümüzdeki günlerde tam olarak hayata geçirileceği belirtildi.”

Rojhılatlı Kürt örgütlerin sadece İran’ın değil, “Irak'ın ve Irak Kürdistan Bölgesi’nin de güvenliğine zarar verdiğini” savunan Abdullahiyan, Irak ile ilişkilerindeki “beyaz sayfanın bu gruplar tarafından karalanmasını istemediklerini” söyledi.

“Hiçbir grubun Irak topraklarını komşu bir devlete saldırmak için kullanmasına izin verilmeyecek”

Ardından söz alan Fuad Hüseyin de, “İki taraf arasındaki güvenlik anlaşmasını birlikte ele aldık. Hiçbir grubun Irak topraklarını başka bir devlete saldırmak için kullanmasına izin verilmeyecek. Bu, Irak anayasasına dayanıyor ve biz de ona uymak zorundayız. Dolayısıyla bir güvenlik planı hazırlandı ve biz de ona uyduk” dedi.

Taraflar arasında hazırlanan güvenlik planının nihai aşamasına gelindiğini belirten Hüseyin, “Irak ile İran arasındaki sınırda bazı farklı gruplar silahsızlandırıldı ve gelecekte Birleşmiş Milletler mülteci koruması veya ulusal koruma çatısı altına girecek mülteciler için kamplar kurduk” diye konuştu.

Planın Irak ve Kürdistan Bölgesi hükumetinin onayı ve işbirliğiyle hazırlandığını belirten Hüseyin, "Irak ile İran arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözülmesini umuyoruz" dedi.

"İki ülke arasındaki ilişkiler iyiyken, Irak’ın egemenliğinin ihlal edilmesi ve Kürdistanı Bölgesi’nin bombalanması veya askeri harekât başlatılacağı yönünde tehdit edilmesi makul değil" diyen Hüseyin, “Bu yollardan uzak durulmalı” ifadesini kullandı.