Irak Parlamentosu Başkanı Ciburi'den kritik 'Haşdi Şabi' açıklaması: İki seçenek var!

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi, Haşdi Şabi milisleri önünde iki seçenek olduğunu söyledi.

Irak Parlamentosu Başkanı  Ciburi'den kritik 'Haşdi Şabi' açıklaması: İki seçenek var!
Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi, Haşdi Şabi milisleri önünde iki seçenek olduğunu söyledi.

Ürdün merkezli El Khed gazetesine konuşan Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi,  Haşdi Şabi milisleri hakkında “Devlet dışı silahlı milislerin varlığının olduğu bir yerde  ulusal barışı sağlamansı çok zor” dedi.   

“Devletin kontrolü dışında bir gücü silahlandırmak yanlış birşeydi. Bu silahlı kişilerin Irak güvenlik güçlerine dahil olmak dışında başka bir yolları bulunmuyor” diyen selim Ciburi, Şi milislerin güvenlik güçlerinin kararlarına ve stratejilerine dahil olmalarını, askeri anlamda güvenlik güçlerini  güçlendirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Ciburi, IŞİD ile mücadelede Haşdi Şabi milislerinin rolünü oynadığını ve büyük bedeller ödediğini belirterek“Ancak şimdi durum çok farklı. Ya askeri güçlere dahil olurlar ya da birçoğu verdikleri hizmetlerden dolayı ödüllendirilir ve evlerine geri gönderilirler” ifadelerini kullandı.

Irak seçimleri sonrası Kürtlerin elindeki Cumhurbaşkanlığı koltuğunu Sunni Araplara ve Irak Parlamentosu’nun ise Kürtlere verilmesine dair ortaya atılan görüşlere ilişkin ise Ciburi, “Bu çok normal bir şey. Çünkü anayasada bu koltukların kime verilmesi gerektiği yazılmıyor. Bu sadece bir gelenek olarak süregelen bir durum. Bu tarafların anlaşmasına bağlı. Bana kalsa 4 yıl daha Parlamento Başkanı olmak isterim. Ama bu benim isteğime göre değil, tarafların varacağı konsensüse göre belirleniyor” şeklinde yanıtladı.

Irak’ta BAAS rejimi sonrası 2003 yılından beri yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Başbakanlık Şiilere, Parlamento Başkanlığı ise Sunnilere veriliyor.  

Haşdi Şabi güçleri IŞİD saldırılarının başlaması ile birlikte Şii lider Ali Sisitani’nin çağrısı üzerine ülkedeki silahlı grupların bir araya gelmesi ile oluşturulmuş gayr-ı nizami bir güçtü.

Uygulamaları ile mezhepçilik geliştirdiği için tepki toplayan Haşdi Şabi güçleri Irak Parlamentosu tarafından Kürtlerin ve Sunni Arapların itirazlarına rağmen Irak güvenlik güçlerinin bir parçası ilan edilerek bütçe ayrılmıştı.