Irak Yüksek Federal Mahkemesi'den Kerkük Kararı

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kerkük Vali Vekili Rakan Cıburi’nin aldığı kararları iptal etti.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi'den Kerkük Kararı
 Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kerkük Vali Vekili Rakan Cıburi’nin aldığı kararları iptal etti.

Irak Federal Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yetkilendirmesi ile Rakan Cıburi’nin son bir yılda özellikle Kürtlere ait arazilere el koymak için çıkardığı kararları iptal etti.

Irak Federal Mahkemesi’nin aldığı kararda, Kerkük’teki arazi sorununun Anayasa’nın 140. Maddesi kapsamında çözüleceğini ve sorun çözülene kadar Baas rejimi döneminde yapılan sözleşmelerin yenilenmeyeceği belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Dilan Efur, “Karar, 140. Madde yönetmeliklerini uygulaması için Kerkük Mahkemesi’ne ulaştı. Kararda tarım arazilerine ilişkin önemli bir karar var. Arazilerin Kürtlerin elinde kalması ve Arapların sözleşmelerinin yenilenmemesi için önemli bir adım” dedi.

Arazileri Araplaştırılan Türkmenler de, 140. Maddenin uygulanması ile kentte durumun normalleşeceğine inanıyor. Ancak 140. Maddeninuygulanması için önşartları var.

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Muhammed Seman ise, 140. Maddeye karşı olmadıklarını söyledi.

Kerkük’teki bileşenlere Türkmen Cephesi’nin 140. Maddenin uygulanmasına karşı olmadığı konusunda güvence veren Seman, bazı önlemlerin alınması ve ilk olarak nüfus sayımının yapılması gerektiğini ifade etti.

2005’ten bu  yana 58. ve 140. Maddeye karşı olan Araplar da, şu anda söz konusu maddelerin uygulanmasını istiyorlar.

Arap Aşiretleri Kurulu Başkanı Abdulkerim Azavi, “140. Maddenin uygulanması ve Kerkük’teki durumun normalleşmesi bütün bileşenlerin yararınadır. 140. Madde anayasal bir maddedir ve uygulanması için sadece liderlerin müzakere masasına oturması gerekir” ifadelerini kullandı.

Rakan Cıburi, 16 Ekim 2017’den sonra Saddam döneminde Araplaştırma politikası kapsamında Araplara verilen Kürtlere ait 1 milyon 300 bin dönüm arazinin tekrardan Araplara verilmesi için 14 farklı karar aldı.