Basın toplantısı düzenleyen, Şengal yönetiminden çağrı

Şengal ilçe yönetimi, Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’nin erkenden uygulanması ve ilçenin Kürdistan Bölgesi’ne bağlanması çağrısında bulundu.

Basın toplantısı düzenleyen, Şengal yönetiminden çağrı

Şengal ilçe yönetimi, Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’nin erkenden uygulanması ve ilçenin Kürdistan Bölgesi’ne bağlanması çağrısında bulundu.

Şengal Kaymakamı Mehma Halil düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon güçlerine çağrıda bulunarak, Şengal’in güvenliğinin sağlanması ve hala kamplarda kalan halkın dönmesi için yardımda bulunmasını istedi.

Halil, “Hala Şengal üzerinde siyasi oyunlar oynanıyor. Gayri resmi güçlerin varlığı halkın güvenliği üzerinde tehdit olmaya devam ediyor. Kamplarda kalan halkın durumu da içler acısı” dedi.

Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi hükümetine seslenen Halil, “Başkan Barzani bu şuan bütün Irak’a sahip çıkmış durumda. Şengal’e de sahip çıkmasını talep ediyoruz. Halkımız artık bu zor şartlarda yaşayamıyor. Ellerinde yaşamlarını sürdürebilecek imkanlar yok. Irak federal hükümeti, Musul yerel yönetimi ve BM görevlerine sahip çıkmazsa bizim de Anayasal hak ve içraatlerimiz var. Bu temelde Başkan Barzani ve Kürdistan Bölgesi hükümetine Anayasa’nın 140’ıncı Maddesi’nin tez elden uygulanması çağrısında bulunuyoruz. Biz tarihsel, toplumsal ve coğrafik olarak Kürdistan Bölgesi’ne bağlıyız. Halkımızın da isteği bu çerçevededir” diye konuştu.

Şengal’in Kürdistan Bölgesi’nin bir parçası olduğunu ifade eden Şengal Kaymakamı, “Halkımız Kürdistan Bölgesi’nin bir parçası olmayı istiyor. Halkımızın başka bir seçeneğe tahammülü yok, kabul etmiyor. Halkımızın göz önünde bölgenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalar var. Bu çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

Mehma Halil dün Şengal’de Heşdi Şabi tarafından alıkonulan 30 peşmergeyi de hatırlatarak, “Bu olay Şengal’in çıkarlarına aykırı çok tehlikeli bir olaydı. Irak hükümeti karşıtlıktan başka bizim için birşey yapmayacağını kanıtladı” dedi.

Şengal İlçe Meclisi Başkanı Kak Weys de Şengal halkının dört yıldır Şengal’de “oynanan oyunların” sona erdirilmesini istediğini söyledi.

Weys, “2015’ten beri Şengal peşmerge tarafından kurtarıldı. Ama ö günden beri hergün görüyorsunuz yeni bir film oynanıyor. Birgün Amerika oyunu, birgün Irak oyunu. Biz ahlaki bir görev olarak Şengal dosyasını elinde bulunduran taraflara sesleniyoruz. Halkın dönmesi için yollar açılsın. Resmi olmayan silahlı güçler Şengal’den çıkarılsın. Irak federal hükümetine ve Başkan Barzani’ye çağrıda bulunuyoruz. Şengal’e ortak bir güvenlik güçleri yerleştirilmezse halk geri dönmez” diye konuştu.