HDP, kapatılma davasıyla ilgili AYM’ye verdiği ön savunmanın detaylarını açıkladı

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Ümit Dede, partisinin Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu yazılı savunmaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP, kapatılma davasıyla ilgili AYM’ye verdiği ön savunmanın detaylarını açıkladı

AYM’ye sunulan ön savunmaya ilişkin bilgi veren Ümit Dede, “Yoğun ve kolektif bir emeğin ürünü olarak 4 aylık süreç sonunda ön savunmamızı hazırlık ve dün AYM’ye sunduk. Türkiye siyasi tarihi açısından bu dava bir ilk değil, bundan önce de defaatle siyasi partilerin kapatılması hakkında kararlar verildi. Ön savunmamızda bu davanın yargıdaki yeri ve demokrasiye etkileri üzerinde durduk” dedi.

AYM’nin kapatma davasını incelemeden önce öncelikle ele alması gereken hususlar olduğunu değerlendirdiklerini ve savunmada bunlara yer verdiklerini belirten Dede, söz konusu hususları şöyle açıkladı:

“Örneğin Siyasi Partiler Yasasının 102. maddesinde eş başkanlar ve merkez organları dışındaki kişilerin siyasi partinin odak haline geldiği düşünülen eylemleri varsa Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın siyasi partiye uyarı yapması gerektiği söylenir. Ancak hiçbir uyarı yapmamış olması, bu davanın açılmamış olması gerektiğinin göstergesidir.

Siyasi partilerin hangi koşullarda kapatılacağı Anayasa’da düzenlenmiştir. Diğer taraftan Siyasi Partiler Yasasında da düzenlemeler mevcut. Ancak 80 ve 81’inci maddeler Anayasaya aykırıdır. AYM'nin önce bu maddelerin Anayasaya uygunluğunu denetlemesi gerekir. 82’inci madde sorunlu bir maddedir, birçok siyasi partinin kapatılmasında dayanak olarak gösterilmiştir. 82’inci maddede ırkçılık düzenleniyor. Bizce de ırkçılık yapan bir partinin faaliyetlerinin yargısal denetime tabi tutulması gerekir. Ancak AYM’nin bunu evrensel ölçülere göre yorumlaması ve netlik kazandırması gerekir.