Irak’ta göstericiler açlık grevine başladı

Irak’ta göstericiler açlık grevine başladı

Irak’ın başkenti Bağdat ve güney kentlerindeki meydanlarda protestolarını sürdüren göstericiler açlık grevine başladı.

Başkent Bağdat’taki Tahrir meydanı başta olmak üzere ülkenin güney kentlerinde protesto gösterilerini sürdüren Iraklılar, ağızlarını bantlayarak açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Sosyal medyadan açıklama yapan göstericiler, Iraklıları istedikleri şekilde bir seçim kanunu kabul edilinceye kadar saat 08.00’de başlattıkları açlık grevine davet etti.

Bu yapılan eylemle barışçıl yoldan parlamento üzerinde baskı oluşturmayı ve talepleri doğrultusunda bir seçim kanunun çıkartılmasını hedeflediklerini belirten göstericiler, şu ana kadar taleplerinin karşılanmadığına vurgu yaptı.

Göstericiler, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e de geçici başbakan atamasında taleplerini dikkate alma çağrısında bulunarak, parlamentodaki oylamanın kamuya açık ve televizyondan canlı yayınlanmasını istedi.

Taleplerinin haklı olduğunu ve geri dönmeyeceklerini ifade eden göstericiler, aksi halde yeni yöntemlerle gösteri düzenleyecekleri konusunda yetkilileri uyardı.

Göstericiler, yeni seçim yasasının onaylanmaması, istenilen şartlarda bağımsız bir isme hükümeti kurma görevinin verilmemesi ve diğer taleplerin yerine getirilmemesi durumunda açlık grevlerini sürdüreceklerini ifade ediyor.

Öte yandan Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda 3 aydır devam eden protesto gösterilerine üniversite öğrencilerinden destek gelirken, ülkenin güneyindeki birçok ilde de grev başlatıldı.

Şii nüfusunun yoğun olduğu Necef kentinde grev başlatan öğrenciler, üniversitenin kapısı önünde çadırlar kurarken, bazı devlet dairelerinde de mesai yapılmadı.

Genel grev ilan edilen Divaniye kentinde ise protestocuların, sağlık hizmet kurumları dışındaki tüm devlet dairelerini kapattığı öğrenildi.

Bunun yanı sıra, Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Ali Bayatlı, ülkede 1 Ekim’den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilere katılan 26 aktivistin suikast sonucu öldürüldüğünü duyurdu.

Bayatlı, başkent Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, işsizlik, temel hizmet yetersizliği ve ülkenin iç işlerine müdahaleye tepki göstermek için eylem yapan protestoculara yönelik ihlallere değindi.

Başta Bağdat olmak üzere ülkenin orta ve güney vilayetlerindeki gösterilere katılan 26 aktiviste suikast düzenlendiğini belirten Bayatlı, suikastların 13’ünün başkentte, diğerlerinin ise güney vilayetlerinde yapıldığını söyledi.

Bayatlı, 3 aktiviste de suikast teşebbüsünde bulunulduğunu ifade ederek, Iraklı yetkililerin yaşananlara ilişkin henüz açıklama yapmadığını hatırlattı.