'İran, Başkan Mesud Barzani'den Şiiler arasındaki sorunların çözümü için destek istedi'

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, hem Iraklı Şii ve Sünnilerin ve hem de İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin, Başkan Barzani'den "Şiiler arasındaki iç sorunların çözümünde rol oynamasını istediği" belirtildi.

'İran, Başkan Mesud Barzani'den Şiiler arasındaki sorunların çözümü için destek istedi'

Başkan Mesud Barzani, bugün Irak ve Kürdistan kamuoyuna hitaben yaptığı açıklamada, krizleri çözmek ve Irak’ta siyasi süreç için elverişli bir ortam yaratmak amacıyla siyasi bir girişim başlattığını açıkladı.

Barzani, bu amaçla Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile Sünni lider Muhammed Halbusi'yi, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile görüşmeye davet ettiğini belirtti.

Başkan Barzani’nin açıklamasının akabinde Neçirvan Barzani, Sünni liderler Takaddum Koalisyonu Başkanı ve Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Azim Koalisyonu lideri Hamis Hançer, Necef’e giderek Şii lider Sadr ile görüştü.

Rûdaw TV’nin programa konuk olan KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, “Bu konu Başkan Barzani ile Şii ve Sünni taraflar arasında bir süreden beridir görüşülüyor ve Başkan Barzani’nin sorunların çözümü için girişimde bulunulması isteniyor. Ocak ayı ortalarında gerçekeleştirilen KDP Politbüro toplantısında da Şiilerin devam eden sorunları gündeme geldi. Başkan Barzani, inisiyatif alarak sayın Neçirvan Barzani’nin Necef’i ziyaret etmesini istedi” dedi.  

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin, Erbil ziyaretine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Muhammed, Kaani’nin bir süreden beridir Bağdat’ta temaslarda bulunduğunu, bu kapsamda Başkan Barzani ile de görüştüğünü söyledi.

Muhammed, “Kaani, tüm Irak’ta kendisine saygı duyulan Başkan Barzani'den Şiiler arasındaki iç sorunların çözümünde rol oynamasını istedi” ifadesini kullandı.

“Bu süreçte uzlaşmak ve bir araya gelmek hem Şiilerin, hem Sünnilerin ve hem de Kürtlerin çıkarınadır” diyen Mahmud, “Başkan Barzani bu amaçla Şiiler arasındaki ilişkilerin düzeltilmesini istiyor. Irak’ın daha fazla savaş ve hizmetten yoksun kalmaya tahammülü yoktur” dedi.

Sözcü Mahmud Muhammed, KDP’nin Irak cumhurbaşkanlığı adayına ilişkin ise, “Hoşyar Zebari partimizin adayıdır. Adaylığının çekilmesi durumu sözkonusu değildir” diye konuştu.