İran'da bir gösterici halka açık şekilde idam edildi

İran’ın Meşhed kentinde gösterilere katılan 23 yaşındaki gösterici "2 Besic milisini öldürdüğü" iddiasıyla halka açık bir meydanda idam edildi. On gün içerisinde idam edilen ikinci gösterici oldu.

İran'da bir gösterici halka açık şekilde idam edildi

İran Yargı Kurulu, Horasan Eyaleti'nin merkezi Meşhed kentindeki gösterilerde tutuklanan Mecid Reza Rehneverdi isimli gencin idam edildiğini açıkladı.

2 Besic milisini öldürdüğü ve dördünü yaraladığı gerekçesiyle idama mahkum edilen 23 yaşındaki Mecid Reza Rehneverdi’nin cezası bu sabah Meşhed kentinde halka açık bir şekilde infaz edildi.

İran mahkemesi 23 yaşındaki Mecid Reza Rehneverdi’yi 17 Kasım’da Meşhed’de düzenlenen gösteride "2 besic milisini öldürmek" iddiasıyla idama mahkum etmişti. Genç adamın  cezası bu sabah infaz edildiği kaydedildi.

Mecid Reza Rehneverdi, olaydan 2 gün sonra 19 Kasım’da tutuklandı ve beş gün sonra Meşhed başsavcısı, genç adamı "muhalefet" ile suçlandığını duyurdu.

Davası Meşhed Devrim Mahkemesi'ne gönderildi ve 29 kasım’da avukatı olmaksızın ölüm cezasına çarptırdı.

Mecid Reza Rehneverdi İran’da son on günde idam edilen ikinci gösterici. Geçtiğimiz hafta Musin Şekari isimli bir genç Tahran’da idam edilmiş, idamı dünyada büyük tepkilere yol açmıştı.

İran hükümeti Muhsin Şekari’nin idamı ardından 12 kişiye daha idam cezası verildiğini açıkladı.

Geçtiğimiz gün Rûdaw’a konuşan Rojhılat  Siyasi Mahkumları Komitesi Üyesi Şifa Mehbubi 40 kişi hakkında idam kararı verildiğini ve bunlardan bazılarının 18 yaşından küçük olduğunu söyledi.

13 Eylül’de İran ahlak polislerinin “İslam yasalarına uygun örtünmediği” için Tahran'da gözaltına aldığı Kürt kadın Jina Emini’nin fenalaşarak hastaneye kaldırılması ve 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ardından patlak veren gösteriler üçüncü ayına giriyor.

İran’dan yapılan açıklamaya göre aralarında Besic ve güvenlik güçlerinin de olduğu 200 kişi gösterilerde hayatını kaybetti.

İnsan hakları aktivistleri ise ölü sayısının 448 olduğunu ve binlerce kişinin tutuklandığını bildiriyorlar.

İran İnsan Hakları Aktivistleri’nin gösterilerin başladığı 17 Eylül-7Aralık tarihleri arasındaki 82 günlük raporuna göre, Rojhılat’taki gösterilerde 18’i çocuk 17’si kadın 12’si İran kentlerinde toplam 147 Kürt yaşamını yitirdi. 6 bin 15 kişinin gözaltına alındığını bildirildi.