İran’da ramazan affı ilan edildi, 4 çevreci serbest bırakılacak

İran'ın dini lideri tarafından ramazan ayı nedeniyle af ilan edildi. 2 binden fazla mahkum af kapsamında yer alıyor. Devlet medyası IRNA'nın haberine göre “casusluk” iddiasıyla hüküm giymiş dört çevreci de aftan yararlamabilecek.

İran’da ramazan affı ilan edildi, 4 çevreci serbest bırakılacak

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, pazar günü yargı tarafından ramazan nedeniyle önerilen 2.127 mahkumun cezalarını "affetmeyi veya hafifletmeyi" kabul etti.

Affedilenler arasında 2018 yılında casusluk suçlamasıyla tutuklanan dört çevreci de yer alıyor. Bunlar Nilufer Beyani, Tahir Ghadirian, Houman Joukar ve Sipideh Kashani. Bu kişilerin her biri 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmıştı.

Affedilen çevrecilerin avukatları IRNA'ya verdikleri bilgide, “Bu konu cezaevindeki müvekkillerime iletildi, onlarla konuştum ve onlar da bu haberden haberdar olduklarını doğruladılar" dedi.

Söz konusu 4 çevreci tutuklanmadan önce, İran Yaban Hayatı Mirası Vakfı için çalışıyordu. Vakfın yöneticisi Kavus Seyid-Emami ise sorgu sırasında hayatını kaybetti.

Pazar günü Birleşmiş Milletler Çevre Programı bunların serbest bırakılma duyurusunu memnuniyetle karşıladı

Açıklamada, “Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), aralarında eski UNEP meslektaşı Niloufar Bayani'nin de bulunduğu, İran İslam Cumhuriyeti'nde hapsedilen dört doğa koruma uzmanının yakında serbest bırakılacağına dair duyuruyu memnuniyetle karşılıyor" dedi.

"UNEP bunların önümüzdeki günlerde etkili bir şekilde yayınlanmasını sabırsızlıkla bekliyor" diye ekledi.

Aralık ayında meslektaşlarıyla birlikte hapiste olan çevreci Sam Rajabi, ABD adına casusluk yaptığı suçlamasıyla yaklaşık altı yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.