İran'dan Kürdistan'a saldırılara ilişkin açıklama

İran Devrim Muhafızları (Pasdaran), Kürdistan Bölgesi’nde “faaliyet gösterdikleri iddia edilen “rejim karşıtı grupların sınırdaki kamplarını füze, insansız hava araçları (İHA) ve topçu atışlarıyla vurduğunu” açıkladı.

İran'dan Kürdistan'a saldırılara ilişkin açıklama

İran Devrim Muhafızları (Pasdaran), Kürdistan Bölgesi’nde “faaliyet gösterdikleri iddia edilen “rejim karşıtı grupların sınırdaki kamplarını füze, insansız hava araçları (İHA) ve topçu atışlarıyla vurduğunu” açıkladı.

İran topçu birlikleri 10 Temmuz’da Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat sınırında bulunan Sidekan kasabasına bağlı köyleri top atışlarıyla hedef aldı. Bombardıman sonucu Zeytun Kadir (18) adlı genç kız hayatını kaybederken Sirwan (23) ismail (14) adlı iki kardeş ağır yaralanmıştı.

Pasdaran tarafından yapılan açıklamada, “son günlerde sınırdan sızmaya çalışan militanların saldırılarına yanıt olarak Kürdistan Bölgesi sınır noktalarında bulunan militanların kamplarının hedef alındığı” savunuldu.

Açıklamada, saldırıların füze, İHA ve topçu birlikleri tarafından düzenlendiği belirtilerek, “çok sayıda kişinin de yaşamına son verildiği” idda edildi.

Tahran'ın, iddia ettiği grupların isimlerini belirtmemesi dikkat çekti.

Pasdaran’ın, Kürdistan Bölgesi’nin Haci Omeran ilçesindeki bölgelere düzenlediği top atışlarından dolayı bazı köyler boşaltılmıştı.

Köylerinin Pasdaran tarafından hedef alınmasına ilişkin Alan köyünden Mehsun Hemedemin, “Köylerimizde İran karşıtı hiçbir güce ait karargah yok. Ancak yine bombardımanlar sıkı bir şekilde yapılıyor. Evlerini boşaltmak zorunda kalanlara çok üzülüyorum. Her biri ayrı yerlere gitti durumları nedir bilmiyoruz” demişti.

Saldırılar Rojhılat’ın Piranşar kentinde 9 Temmuz’da Pasdaran komutanlarından Tuğgeneral Hasıl Ahmedi’nin iki koruması ile öldürülmesinin ardından geldi. 

Hükümetten kınama

Saldırılar hakkında Kürdistan Bölgesi hükümetinden 10 Temmuz’da yapılan yazılı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi sınırlarında bulunan Piranşar kentinde Pasdaran üyelerine yönelik silahlı saldırının ardından İran İslam Cumhuriyeti bugün Kürdistan Bölgesi sınırlarını bombalamıştır. Malesef bombardımanda bir vatandaşımız şehit düşmüş, iki vatandaşımız da yaralanmıştı. Her iki olay da bizim açımızdan endişe vericidir ve kabul edilemez. Kürdistan Bölgesi toprakları komşu ülkelerin güvenliğine yönelik tehdit unsuru olarak kullanılmasına izin verilmeyecektir. Kürdistan Bölgesi Hükümeti bölgede isitkrar faktörü olduğunu, komşuları ile ortak sınırlara ve komşuluk ilişkilerine saygı duyduğunu ıspatlamıştır” denilmişti.

Açıklamada ayrıca İran’a sınırlara yönelik bombardımanlara son vermesi çağrısında bulunulmuştu.