IŞİD kaçırdığı Kürt polisi katletti!

IŞİD, 18 aydır rehin tuttuğu Kürt polis Celal Baban Reşid’i kurşuna dizdi. Örgüt, Reşid’in infaz edildiğini gösteren videoyu ise kendi sosyal medya hesaplarından paylaştı.

IŞİD kaçırdığı Kürt polisi katletti!

IŞİD’e yakın sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve arka zemininde IŞİD bayrağı bulunan bir videoda, maske takan 5 örgüt mensubunun önlerinde diz çöken bir kişiye kurşun sıktığı görülüyor.

İnfazdan önce konuşan örgüt üyelerinden biri, “Bu gencin öldürülmesinden ders çıkarıp tövbe etmelisiniz” diyor.

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye’ye bağlı Germiyan Polis Müdürlüğü Sözcüsü Ali Cemal Kaduri, videoda infaz edildiği görünen kişinin 18 ay önce örgüt tarafından kaçırılan polis memuru Celal Baban Reşid olduğunu söyledi.

Polis memuru Celal Baban Reşid’in 1985 Germiyan doğumlu olduğunu belirten Kaduri, “Maalesef örgütün gerçekleşmesi imkansız talepleri yerine getirilemediği için şehit edildi” dedi.

Kürt polis 18 ay önce kaçırılmıştı

Henekin’de polis olarak görev yapan Reşid, Kasım 2019’de izin için gittiği köyü Karatepe kasabasına bağlı Naren’de, tarlada çalıştığı sıralarda kuzeni Hasan Wali ile birlikte kaçırılmıştı.

Ancak Wali, bir süre sonra 57 bin 500 dolar fidye karşılığında serbest bırakılmıştı.

Ağustos 2020’de Rûdaw’a konuşan Hasan Wali,“Bizi birlikte kaçırdılar. Ben devlet görevlisi olmadığım için 57 bin 500 dolar karşılığında serbest bırakıldım. Ancak kuzenim Celal için, onun bırakılması zor dediler” diye konuşmuştu.

Örgüt Reşid’e karşı Ezidi kızı istemişti

IŞİD mensupları, Karatepe kasabasında ikamet eden Kürt polisin ailesine üç defa mesaj göndermiş, Ezidi Kürt kızı Hela Mehlo’nun kendilerine iade edilmesi karşılığında Reşid’i serbest bırakacaklarını belirtmişti.

En son Ağustos 2020’de ailesine telegramdan sesli mesaj gönderen Celal Baban, örgütün Hela Mehlo’ya karşılık kendisini serbest bırakacağını, ancak 10 gün içerisinde bu rehine değişimi gerçekleşmezse kendisinin öldürüleceğini söylemişti.

Rûdaw’a konuşan Baban’ın amcası İzeddin Kerim, “Celal’a karşılık bir kadını istiyorlar. Celal bize bu süre içerisinde 3 defa mesaj gönderdi. Bize 10 gün süre vermişler. Bu süre zarfında o kadını Kürdistan hükümeti iade etmezse oğlumuzu öldürebilirler” demişti.

Neden Ezidi Kürt kızı?

Hela Mehlo (24), Ağustos 2014’te IŞİD’in Şengal’e saldırısında kaçırılan binlerce Ezidi kadın ve kızdan biri.

Kaçırıldıktan sonra üst düzey bir IŞİD’li yönetici ile evlenmeyi kabul eden Mehlo, 2018'de Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin Erbil civarında düzenlediği bir operasyonda bir grup örgüt üyesi ile birlikte yakalandı.

İlk başta gerçek kimliğini gizleyen Ezidi kadın, Erbil’deki kadın hapisanesine nakledildikten sonra soruşturmasında kimliğini itiraf etti.  

Mehlo 6 yıl sonra Kürdistan Kadınlar Birliği ve Kürdistan Bölgesi hükumetinin girişimleri ile Duhok’taki Şarya Kampı’nda yaşayan ailesine kavuştu.

/Rudaw