İsrail'den Erdoğan'a "soykırım" yanıtı

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, soykırım suçlamalarında İsrail'in mahkûm olacağına inandığını söyleyen Erdoğan'a "Ermenileri, Kürtleri hatırlıyoruz" diye yanıt verdi.

İsrail'den Erdoğan'a "soykırım" yanıtı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Güney Afrika'nın soykırım suçlamasıyla İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açtığı dava konusundaki açıklamalarına İsrail'den sert yanıt geldi.
 
paylaşımda, "Geçmişinde Ermeni soykırımı bulunan bir ülke olan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi İsrail'i hedef alan asılsız iddialarla övünüyor. Ermenileri, Kürtleri hatırlıyoruz. Tarihiniz kendini anlatıyor. İsrail, sizin barbar müttefiklerinize karşı yıkımda değil, savunmada" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da cuma namazı çıkışında Uluslararası Adalet Divanında İsrail'in mahkûm olacağına inandığını söylemişti. "Bizim vermiş olduğumuz bütün belgeler ciddi manada Lahey'de iş görüyor ve bu belgeleri artırarak vermeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki şu anda bizim teslim ettiğimiz o belgeler ağırlıklı olarak görsel belgeler de söz konusu ve bu belgelerle İsrail orada mahkûm olacaktır. Bunu bekliyoruz. Çünkü Lahey Adalet Divanının adaletine de inanıyoruz" demişti. 
 
Erdoğan, daha önceki açıklamalarında İsrail'i "soykırım" ile suçlamış, partisi AKP'nin 15 Kasım'daki TBMM grup toplantısında "Karşımızda bir soykırım var" ifadesini kullanmış, Cezayir dönüşü uçakta da "İsrail'in Gazze'de ve diğer Filistin şehirlerinde uyguladığı devlet ve işgalci terörü bir insanlık suçudur, soykırımdır" demişti.
 
Türk Dışişleri'nden Katz'a tepki
 
İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın açıklamasına Türk Dışişleri Bakanlığı, "İsrail hükümeti üyelerinin, dikkatleri işledikleri suçlardan başka yöne çekme çabaları sonuç vermeyecektir" yanıtı geldi.
 
Bakanlık sözcüsü Öncü Keçeli, Katz'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ilgili bir soru üzerine, "Gazze'deki felaketin gerçek nedeni İsrail işgali, İsrail'in yayılmacı zihniyeti ve insan haklarını, uluslararası hukuku ve ahlaki ilkeleri tamamen yok sayan eylemleridir" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, "İsrail'in işlediği savaş suçlarının soykırım seviyesine ulaşmış olabileceği yönündeki haberlerden büyük endişe duyuyoruz ve Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden, İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dair iddiaların ele alındığı davayı yakından takip ediyoruz" denildi.
 
DWTürkçe