İsrailli Bakan: İran meşru hedef haline geldi

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat, İngiltere'nin önde gelen gazetesine verdiği söyleşide, 'İran'ın meşru hedef haline geldiğini' söyledi.

İsrailli Bakan: İran meşru hedef haline geldi
İsrailli Bakan, İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph'a verdiği söyleşide, İran'ın "meşru hedef haline geldiğini" savundu.
 
Gazze savaşının Lübnan ve İran'a yayılmasına dair endişeler her geçen gün artarken Barkat, söyleşide Tahran yönetimine sert sözlerle çıkıştı:
 
"İran, İsrail için meşru bir hedeftir. Bundan kurtulamayacaklar. Yılanın başı Tahran'dır. Benim tavsiyem, Başkan Kennedy'nin Küba Füze Krizi'nde kullandığı stratejiyi benimsemektir. Kennedy, Küba'dan atılacak bir füzeye Moskova'ya fırlatılacak bir füzeyle karşılık verileceğini söylemişti. İranlıların, İsrail'e karşı üçüncü taraflar aracılığıyla saldırı düzenlemenin yanlarına kar kalmayacağını, biz geceleri rahat uyumazsak onların da rahat uyuyamayacağını anlamalarını çok net şekilde sağlamalıyız."
 
Barkat, İsrail'in uzun bir savaşa hazır olduğunu söyleyerek, "Hizbullah tehdidinin de ortadan kaldırılması gerektiğini" belirtti. 
 
İndependent Türkçe'nin Telegraph'tan aktardığına göre Gazze savaşının İsrail'e günlük maliyeti 1 milyar şekel (8,2 milyar TL) civarında. 64 yaşındaki bakan, İsrail ekonomisinin Lübnan'da açılacak ikinci bir cephenin yükünü de kaldırabilecek güçte olduğunu savundu.
 
Barkat, savaşın ardından artık Filistinlilerin İsrail'de çalışmalarına izin verilmeyeceğini belirterek, "Filistinli çalışanlarla işimiz bitti. Bunun arkasındaki mantık çok basit: Sadece barışçıl ülkelerden yabancı çalışanlar istiyoruz. Düşman ülkelerden gelecek işçileri istemiyoruz" dedi.
 
Bakan, İsrail'de halihazırda 130 bin civarında yabancı uyruklu işçi olduğunu, bunların çoğunun 5 yıllık çalışma ve oturma izni bulunduğunu söyledi. Barkat, en kısa süre içinde bu sayıyı en az 300 bine çıkarmak istediklerini de ifade etti.
 
Öte yandan İsrailli bakan, Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde tutan Hamas'la Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Yönetimi'nin "birbirinden hiçbir farkı olmadığını" öne sürerek, "Çocuklarına okullarda ve anaokullarında Yahudileri öldürmelerini öğretiyorlar" diye konuştu.