İsrailli uzman: Kürt devletini desteklemek İsrail'in çıkarınadır

İsrailli uzman: Kürt devletini desteklemek İsrail'in çıkarınadır

İsrail merkezli Begin Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde uzman olan ve “Mahmud Abbas’ın gözünde Holokost” kitabının yazarı Edy Cohen, Rûdaw haber sitesinde yayınlanan yazısında İsrail'in, Kürdistan'ın bağımsızlığı konusundaki yaklaşımını değerlendirdi.  

Edy Cohen, Kürdistan devletini desteklemenin gerek ekonomik gerekse güvenlik açıdan, İsrail'ın kendi çıkarına olduğunu belirtti. Suriye ve Irak'taki cihatçı milislerin hareketlenmelerini sınırlandırmak için Orşelim'in Kürdistan'daki gelişmelerde rol almasını, bu yüzden Kürdistan'dan gelecek peşmergelere eğitim vermesi, İsrail ordusunun yararına olduğunu ifade etti.  

Diğer yandan, bağımsız Kürdistan devleti, zamanında Irak devletinin, mal varlıklarına el koyarak gönderdiği Yahudilerin dönmesini sağlayabileceğine değinen Cohen, bunun gelecekte Araplarla yapacağı barış anlaşmasında İsrail'in konumunu güçlendireceğini yazdı.

İsrail Kürdistan'da üs kurmalı

Hatta, daha ileri giderek, İsrail'in Kürdistan'da askeri üs kurarak bu şekilde Kürdistan devletini koruyabileyeceğini vurgulayan Cohen'e göre, Kürtler, Türkiye ve İran'a rağmen daha fazla zaman kaybetmemeli ve referandumdan sonra doğrudan Kürdistan'ın bağımsızlığı ilan ederek Irak'tan ayrılmalı. Kürdistan devletinin istikrarlı ve insan haklarına saygı duyulan bir ada haline geleceği muhtemeldir. Bu da onu etrafındaki ülkelerden ayıracak önemli bir nokta.

Cohen'e göre: "Yahudilerle Kürtler arasında ortak noktalar var. Her ikisi de uzun zaman baskıya maruz kalmış ve dünyanın farklı bölgelerine dağılmışlardır. İsrail’de, her ne kadar resmi olarak büyük bir sessizlik olsa da, Orşelim'in bağımsız Kürdistan devletini destekleyeceği konusunda şüphe yok.

Sadece Filistin değil Kürt devleti de desteklenmeli

Kürtlerin devleti olmalı, bu ne kadar erken olursa o kadar iyi. Uluslararası toplum sadece Filistin devletini değil Kürdistan'ın bağımsızlığını da desteklemeli. Herkes kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olmalı, bu hak sadece belli çevrelere özgü olmamalı."