İstanbul'da Avukatlar Van için açıklama yapmak istedi, polis izin vermedi

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'a mennu haklarının iade karının geri alınması nedeniyle mazbata verilmemesi kararı İstanbul’da hukukçular tarafından protesto edildi.

İstanbul'da Avukatlar Van için açıklama yapmak istedi, polis izin vermedi

Hukuk örgütleri, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapmak istedi ancak polis engeli ile karşılaştı.

Avukatların adliyeye girişini engelleyen polis açıklamaya izin vermedi adliye önünde arbede çıktı.

Avukatlar adliye önünde basın açıklamasına hazırlanırken, Kağıthane Kaymakamlığı'nın açıklamayla ilgili yasak kararı verdiği belirtildi. Polis bu yasağı gerekçe göstererek avukatların açıklamasını engellemeye çalıştı. İtiş kakış yaşanırken bir grup avukat "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı attı.

Bu kez adliye girişinde açıklama yapmak isteyen avukatlara burada da müdahale edildi. Adliyeye giriş çıkışlar aksadı. Polis müdahalesi ile en 10 avukat gözaltına alındı.

3 avukat polis müdahalesi sonrası ambulansla hastaneye kaldırıldı.
 
Polis müdahalesinde 3 avukat çeşitli şekillerde yaralanırken ÖHD İstanbul Şube Eş Başkanı Esra Bilen ve Eren Keskin'in de aralarında bulunduğu en az 10 kişi gözaltına alındı.

Polis gösteriyi takip eden gazetecilere de sert müdahalede bulundu. 

Protesto eylemine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Demokrasi için Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu, Adalet için Hukukçular, Avukat Dayanışması ve Sosyal Hukuk katıldı.

Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Abdullah Zeydan'ın "seçilme yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle "seçilmemiş sayılmasına" ve sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesine oy çokluğuyla karar vermişti.