İsveç: Kürdistan için BM ve AB’de çaba harcıyoruz

Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'nin Davos kentinde bulunan Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, İsveç Başbakan Yardımcısı ve İklim Bakanı Isabella Lovin ile bir araya geldi.

İsveç: Kürdistan için BM ve AB’de çaba harcıyoruz

Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'nin Davos kentinde bulunan Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, İsveç Başbakan Yardımcısı ve İklim Bakanı Isabella Lovin ile bir araya geldi.

Başbakan Neçirvan Barzani, İsveç Başbakan Yardımcısı ve İklim Bakanı Isabella Lovin ile bir araya geldi. Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Kürdistan Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa’nın da katıldığı görüşmede Kürdistan-İsveç ilişkileri gündeme geldi. Görüşmede Başbakan Neçirvan Barzani İsveç’in Kürdistan’a desteği nedeniyle teşekkürlerini dile getirdi. İsveç Başbakan Yardımcısı Lovin de Erbil’in Bağdat karşısında anayasal haklarını elde etmesi için AB ve BM’de girişimlerine devam ettiklerini söyledi.

Erbil-Bağdat arasında yaşanan krizin de gündeme geldiği görüşmede Başbakan Neçirvan Barzani, Bağdat’a gerçekleştirdiği son ziyarete de değindi. Başbakan Barzani, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasa çerçevesinde diyalog yolu ile çözülmesinden yana olduklarına vurgu yaptı.

DAİŞ’in ortadan kaldırılması ve DAİŞ’ten sonraki sürecin de gündeme geldiği görüşmede Başbakan Barzani ”DAİŞ üyelerinin ortadan kaldırılması tek çözüm değil, sorunların siyasi olarak çözüme kavuşturulması gerekli” dedi.

Görüşmede ayrıca Kürdistan’daki sığınmacılara dikkat çeken başbakan Barzani bu durumun ekonomik olarak Kürdistan’ı etkilediğini söyledi.

Görüşmede İsveç Başbakan Yardımcısı  Lovin de Kürdistan’ın Bağdat ile yaşanan sorunlar karşısında sergilediği tutuma değinerek Kürdistan’ın sorunlara barışçıl yaklaşımının önemli olduğunu ifade etti. İsveç’in Kürdistan’ın Bağdat karşısındaki anayasal haklarını desteklediğini kaydeden Lovin, “İsveç, Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların diyalog yolu ile çözülmesi için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ndeki girişimlerine devam ediyor. Kürdistan Peşmerge güçlerine verilen askeri eğitimlere ve insani yardımlara da devam edeceğiz.” dedi.