İsveç’ten PKK kararı

İsveç Yüksek Mahkemesi PKK adına “faaliyet yürütmek”le suçlanan bir kişinin Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin mahkeme kararını bozdu.

İsveç’ten PKK kararı

Ancak mahkeme, bu Temmuz'da mahkum edilen 40 yaşındaki PKK sempatizanı için “terörü finanse etmeye teşebbüs”, “gasp girişimi” ve “ateşli silah kullanma” suçundan dört buçuk yıl hapis cezasını onayladı. Bu, İsveç'te bu türden ilk mahkumiyetti.

Açıklamada, bir alt mahkemenin suçlunun cezasını çektikten sonra Türkiye'ye sınır dışı edilme kararını da iptal ettiği kaydedildi.

Türkiye, ABD, İngiltere ve AB’nin  “terör örgütü” listesinde yer alan PKK üyelerini İsveç’in NATO üyeleği karşılığında teslim edilmesini talep ediyor.

İsveç, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'da savaş başlatmasının hemen ardından NATO üyeliği için başvurdu. Tüm NATO üyeleri gibi İsveç'in üyelik hedefini onaylaması gereken Türkiye, Stockholm'ün üyelik kazanabilmesi için topraklarındaki PKK faaliyetlerinin yanı sıra İslamofobik provokasyonlara da son vermesi gerektiğini söyledi.

İsveç, üyeliğine karşın 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni bir “terörle mücadele” yasasına işaret etti. Ancak Türk yetkililer yasanın uygulanması gerektiğini ve son sözü bu sonbaharda Türkiye Parlamentosunun söyleyeceğini söylüyor.