İsveç'ten sınır dışı edilmişti: Kur'an-ı Kerim yakan Momika Norveç'ten de sınır dışı edilecek

İsveç Göç Temyiz Mahkemesi tarafından 27 Mart'ta İsveç'ten sınır dışı edilme kararı onanan Iraklı Salwan Momika'nın Norveç'e giderek yaptığı iltica talebi reddedildi.

İsveç'ten sınır dışı edilmişti: Kur'an-ı Kerim yakan Momika Norveç'ten de sınır dışı edilecek

Norveç Göç Ofisinden yapılan açıklamada, Momika'nın 28 Mart'ta ilticasının kabul edilmediği, bu yüzden sınır dışı edilmesi amacıyla tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada, Dublin Sığınma Anlaşması gereği Momika'nın ilk iltica ettiği yer olan İsveç'e iadesine karar verildiği aktarıldı.

İsveç Göçmenler Ofisi Müdürü Jesper Tengroth, Expressen gazetesine yaptığı açıklamada, Norveç'in Momika hakkında verdiği kararı kabul ettiklerini, Dublin Sığınma Anlaşması gereği Momika'nın İsveç'e teslim edileceğini söyledi.

Ne olmuştu?

Salwan Momika ilk olarak, geçtiğimiz yıl Stockholm'de Kurban Bayramı'nın birinci gününe denk gelen 28 Haziran'da, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran'ı ateşe vermişti.

Momika, 20 Temmuz'da da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde, 31 ve 14 Temmuz'da İsveç ise Parlamentosu önünde polis koruması altında Kuran ve Irak bayrağının üzerine basmıştı. Momika, 24 Ağustos'ta da Stockholm Camisi önünde tekrar Kuran yakmıştı.

3 Eylül'de Malmö kentinde polis korumasında Kuran yakması ve onu engellemeye çalışan 15 kişinin gözaltına alınması nedeniyle protestolar düzenlenmişti. Momika son olarak 21 Ekim'de Stockholm'ün merkezinde İsrail'e destek mitingi yaparak Kuran ve Filistin bayrağı yakmıştı.