Jerusalem Post: Kürtler artık oyunun kurallarını öğrendiler...

Jerusalem Post: Kürtler artık oyunun kurallarını öğrendiler...

İsrail Kudüs merkezli Jerusalem Post gazetesinde dün, Tel Aviv Üniversitesi Moşe Dayan Enstitüsü Kürt Araştırmaları programının başkanı Ofra Bengio imzalı bir yazıda Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunu ve bağımsızlık konuları değerlendirildi.

Ofra Bengio yazısında, Kürtlerin geçmişte Orta Doğu'da istikrarsızlaştırıcı bir unsur olarak görüldüklerini ancak şimdi dünyanın, radikal İslamcılarla mücadele sürecinde, önemli bir istikrar unsuru olarak Kürtlerin öneminin farkın vardıklarını dile getiriyor. Bu anlamda, Kürtlerin, referandumdan kısa bir süre sonra bağımsızlığı ilan ederek dünyanın bu sempatisinden yararlanabileceklerini öne sürüyor.

Kürtleri eskiden oyun kartı iken artık oyuncular

Bengio'ya göre, KBY'nin en büyük korkusu komşu ülkelerin göstereceği tepki. Ancak geçmişte, Irak'taki Kürtler, bu devletlerin vekilleri ya da onların elinde bir oyun kartı iken, şimdilerde artık Kürtler oyunun kurallarını öğrenmişler ve onlar bizzat diğer ülkeleri kendi amaçları doğrultusunda kullanabilecek duruma gelmiş durumdalar. 

Devletleri ayakta tutan demokrasidir

Bir devleti ayakta tutacak en önemli unsurun demokrasi olduğunu vurgulayan yazı, bunun Kürt toplumun kendi iç barışı kadar diğer devletlerin de desteğini sağlamanın önemli bir aracı olduğunu vurguluyor. Zira, Irak ve Güney Sudan dahil, tüm başarısız devletleri çöküşe götüre şey, demokrasiyi oturtamamış olmalarıdır.  

Bağımsızlık verilmez alınır

Uluslararası camiaya gelince, beklendiği gibi onların içgüdüsel bir refleksi yeni bir devletin aralarına katılmasına karşı çıkmaktır. Bundan çıkarılacak sonuç, bahşedilmesini beklemekten ziyade, bağımsızlık ile ilgili kararın, uluslararası topluluğun bu tavrından bağımsızlık olarak alınmasıdır. Çünkü hiç bir dış güç, onu karşılıksız vermeyecektir. Bu şartlarda, esas sorun Kürdistan'ın, 1846 yılında referandum sonucu bağımsızlığını ilan eden ülke olan Liberya modelini mi takip edeceği yoksa oluşmuş olan olumlu şartların yok olup gitmesine seyirci mi kalacağıdır.