Kaçırılan Kürt İş İnsanının ailesinden açıklama

Geçen ay İstanbul’da bir marketten çıktığı sırada zorla bir araca bindirilerek kaçırıldığı kamera kayıtlarıyla sabit olan Alman vatandaşı Kürt iş insanı Zeki Oğuz’un ailesi adına yapılan açıklama dikkatleri yeniden olaya çevirdi.

Kaçırılan Kürt İş İnsanının ailesinden açıklama

İki çocuk babası, 50 yaşındaki iş insanı Oğuz ailesiyle birlikte yurt dışında ikamet ediyordu. Oğuz, iş için geldiği İstanbul’da, 18 Mart günü Kemerburgaz’a bağlı Göktürk’te bir marketten çıktığı sırada kaçırılmıştı. Oğuz’un kaçırıldığı ana ilişkin görüntüler güvenlik kamerası tarafından kaydedilmişti.

Taksim’de bir restorandın ortağı olduğu bilinen Oğuz’un aynı zamanda başkent Erbil’de ve Almanya’da değişik ticari yatırımları bulunuyor.

Zeki Oğuz’un uzaktan akrabası olan Avukat Abdurrahman Karabulut, Rûdaw muhabiri ile yaptığı telefon görüşmesinde AK Partili bir vekil üzerinden bilgi aldıklarını ve Oğuz’un istihbaratın elinde olduğundan emin olduklarını söyledi.

Karabulut, söz konusu bilgiyi kendi twetter hesabından da “Kürt işadamı olan Alman vatandaşı Zeki Oğuz on gün önce İstanbul'da kaçırıldı. Kayın babamın halasının oğlu olan Zeki Oğuz'dan hâlâ haber alamıyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre derin devlet güçleri tarafından tutulduğuna yönelik” ifadelerini kullandı.

Avukat Karabulut bu iddiaları telefonla bağlandığı Artı Tv yayınında da tekrarladı.

Ailesinden açıklama

Ancak Oğuz’un ailesi adına açıklama yapan Avukat Mesut Can Tarım, resmi makamlarca kendilerine bildirilmiş resmi bir bildirim olmadığını belirtti.

Tarım açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Müvekkilim Zeki Oğuz 18.03.2023 tarihinde İstanbul ili Eyüp ilçesi Göktürk Mahallesi Kemerburgaz mevkiindeki bir market çıkışında kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmış olup kendisinden halen haber alınabilmiş değildir. Müvekkilimin kaçırılması ile ilgili ilk başvuru 20.03.2023 tarihinde ‘kayıp şahıs’ olarak alınmış akabinde elde edilen görüntüler ile kaçırıldığı anlaşılmıştır. Kendisinin bulunmasına ve faillerin yakalanmasına ilişkin soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'nce titizlikle yürütülmektedir.

Fakat gerek müvekkilimin Alman vatandaşı olması gerekse de etnik kimliğinden ötürü bazı basın organlarında kendisinin kaçırılmasına dair gerçeğe aykırı, aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarını da zan altında bırakacak haberler yapıldığı müşahede edilmiştir.”

“Kolluk birimlerince gözaltına alındığına dair bir kayıt bildirilmedi”

Bu hususla ilgili henüz ellerinde net bir bilgi olmadığını, konuyu takip eden tek avukat olarak ne kendisinin ne de müvekkilin ailesince herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten Avukat Tarım, “Kendisinin resmi kolluk birimlerince gözaltına alındığına dair bir kayıt bulunmadığı tarafımıza bildirilmiştir. Müvekkilimin sevenlerinin ve yakınlarının hassasiyetini anlamakla birlikte bu türden kamu kurum ve kuruluşlarını zan altında bırakan açıklamaların soruşturmaya faydadan çok zarar verdiğini belirtmek isteriz. Halen müvekkilim için yapılabilecek en iyi şey, mesnetsiz bilgi kirliliği oluşturmadan resmi makamların sağlıklı bir soruşturma yürütmesine imkan tanımak olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu da olayı takip ediyor”

Avukat Mesut Can Tarım, şunları belirtti:

“Soruşturmada alınan gizlilik kararı ve müvekkilimin faydası gözetilerek soruşturmanın geldiği aşamanın detayları hakkında bilgi verilememektedir. Bizler müvekkilimin en kısa zamanda ve salimen bulunması için kamu makamları ile işbirliği içinde gayretle çalışmaktayız. Konuyla ilgili Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu da bilgilendirilmiş olup konu kendilerince de takip edilmektedir. İstenen neticeye ulaşmaya dair umut ve gayretimiz eksilmemiş, artmıştır. Ayrıca müvekkilin kullanımında olan ya da kaçırılması sonrası bilgilendirme amaçlı açılmış herhangi bir sosyal medya hesabı da bulunmamaktadır. Zeki Oğuz'un sevenleri ve yakınları ile tüm kamuoyundan beklentimiz, elde edilen sağlıklı bilgileri bizlerle ve soruşturmacı makamlar ile paylaşmaları, soruşturmanın gidişatını olumsuz etkileyecek asparagas haberleri yaymaktan ise imtina etmeleridir.”

Ancak soru işaretlerine neden olan açıklama sosyal medyada yankı buldu. Başta İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin olmak üzere bir çok hukukçu durumun endişe verici olduğunu içeren paylaşımlarla konuyu gündeme taşıdı.

Aile konuşmak istemiyor

Zeki Oğuz’un kardeşi Yahya Oğuz ise konuya ilişkin ilerleyen zamanlarda bir açıklama yapılacağını, eldeki bilgiler ve Karabulut’un ifadelerine ilişkin de konuşmak istemediğini belirtti.

Kaçırıldığı görüntülerle sabit olan Zeki Oğuz’un nerede ve kimin elinde olduğuyla ilgili resmi makamlardan da bir açıklama yapılmadı. 

Öte yandan Zeki Oğuz adına daha önceden de Türkiye’de yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmuyor. Oğuz’un Avrupa’daki politik tavrı ve yatırımlarıyla ilgili bir meseleden kaynaklı kaçırılmış olabileceği ise ihtimaller arasında.

Konya Kürtlerinden olan Oğuz’un kimler tarafından kaçırıldığı sorusu üzerinden geçen onca zamana rağmen cevabını bulmamışken, Alman diplomatik kuruluşuyla paylaşılan bilginin kamuoyuyla paylaşılmamış olması ise başka soruları akıllara getiriyor.

Oğuz’un kaçırılma haberi ve kaçırıldığı ana ait görüntüler Türkiye medyasında da geniş şekilde yer aldı.

Görüntülerde Oğuz’u kaçıranların öncesinde yanlışlıkla başka bir vatandaşı zorla araca bindirilmeye çalıştığı da görüldü. Oğuzu kaçıranların yüzleri ise net bir şekilde seçilebiliyor.

 

 

Rudaw