Prof. Mesut Yeğen: Harekat, Tel Abyad'ın ötesine geçmez

Kuzey Suriye’e yönelik harekatı değerlendiren Prof. Dr. Mesut Yeğen, bu adımın bölgeye barış getirmeyeceğini, aksine Türkiye’nin kendi Kürt meselesinin yanına ikinci bir Kürt meselesi ve bir de Arap meselesi ekleyeceğini söyledi.

Prof. Mesut Yeğen: Harekat, Tel Abyad'ın ötesine geçmez

Kuzey Suriye’e yönelik harekatı değerlendiren Prof. Dr. Mesut Yeğen, bu adımın bölgeye barış getirmeyeceğini, aksine Türkiye’nin kendi Kürt meselesinin yanına ikinci bir Kürt meselesi ve bir de Arap meselesi ekleyeceğini söyledi.

Evrensel’den Şerif Karataş’a konuşan Yeğen; “Türkiye kendi Kürt meselesinin yanına ikinci bir Kürt meselesi ve bir de Arap meselesi eklemiş olur. Türkiye bu mali imkanlarla, bu uluslararası dengeler üzerinden bu kadar büyük bir güvenlik problemiyle baş edebilir mi? Çok zannetmiyorum” diye konuştu.

Harekatın beklenen bir şey olduğunu, Suriye’de anayasa görüşmelerinin başlamış olmasının ve İdlib’de işlerin Türkiye’nin arzu ettiği gibi seyretmemesinin harekatın öne alınmış olmasına sebep olabileceğini belirten Yeğen şu öngörülerde bulunuyor:

“İşler Türkiye’ye kalsa, ABD ve Rusya izin verse, SDG de direniş göstermese Türkiye Rakka’ya kadar gitmek, SDG’ye ait ne varsa yok etmek istiyor, bu belli. Fırat’ın doğusunu ele geçirmek ve orada kendi kontrolünde bir Arap bölgesi yaratmak istiyor Türkiye. Lakin, Türkiye’nin bu arzusunu gerçekleştirmesi mümkün değil, çünkü ne ABD ne Rusya Suriye’de bu türden geniş bir hakimiyet alanının oluşmasına izin verir; ne de SDG buyur gel geç der. Tahminim o ki, ABD ve Rusya’nın Türkiye için izin verebileceklerinin sınırları ve SDG’nin karşı koyma kapasitesi birlikte düşünüldüğünde bugün başlayan harekatın Tel Abyad’ın ötesine geçmesinin zor olduğu söylenebilir.”

Uluslararası ve sahadaki dengelerin Türkiye’nin Tel Abyad’ı ele geçirmesine izin verecek ama ötesine geçmesine engel olacak mahiyette olduğu tahmininde bulunan Yeğen; “Gerçek müzakere ya da çatışmalar Tel Abyad’dan sonra başlayacak” diyor.

Bir diğer ihtimali ise şöyle dillendiriyor:

“SDG Tel Abyad’ı vermeye razı değilse, Tel Abyad’dan sonra sıranın Kobani ve Heseke’ye geleceğinden eminse, başlayan harekat ilk andan Tel Abyad’ın dışına taşabilir ve bu da ABD ve Batı kamuoyları üzerinde baskı oluşturabilir. Bu olursa işler herkes için zorlaşabilir ve Suriye’deki savaş iyice içinden çıkılmaz hale gelebilir.”

Harekatın bölgeye barış getirmeyeceğini vurgulayan Yeğen; “Harekat sınır boyunca 20 millik alanın ele geçirilmesine doğru evrilirse bu Kobani’nin vs. ele geçirilmesi demek olur ki, bu durumda Türkiye kendi Kürt meselesinin yanına ikinci bir Kürt meselesi ve bir de Arap meselesi eklemiş olur. Türkiye bu mali imkanlarla, bu uluslararası dengeler üzerinden bu kadar büyük bir güvenlik problemiyle baş edebilir mi? Çok zannetmiyorum” diye konuşuyor.

Türkiye’nin gerçekten de IŞİD’le savaşın merkez gücü olmak istediğini zannetmediğini de kaydeden Yeğen; “Ancak, Türkiye’nin harekata başlamış olması, IŞİD’i muhakkak hareketlendirecektir. Burada oluşan güç boşluğu ve SDG’nin güneydeki ve Batı’daki kuvvetlerini muhtemelen başka yerlere kaydıracak olması, Rakka ve civarındaki IŞİD’liler üzerindeki baskının hafiflemesini sağlayacak ve bu da IŞİD için bir saha açacaktı” diye konuşuyor.

Yeğen ayrıca SDG’nin önemli güvenceler almadan rejimle barışacağına ve rejimin de SDG’ye önemli tavizler vermeyeceğine dikkat çekti.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz