Kanada'da çikolata yapmayı öğrendi, Diyarbakır'da üretiyor

Kanada'da çikolata yapmayı öğrendi, Diyarbakır'da üretiyor

Yüksel Kaya, Diyarbakır'da çikolata üretimi yapan bir işadamı. 1990’lı yıllarda Türkiye’yi terk etmek zorunda kalıp Kanada'ya gitmiş. 15 yıl kaldıktan sonra çikolata üreticisi olarak dönmüş. Kaya, Diyarbakır’a kurduğu fabrikada ürettiği çikolataları Ortadoğu ve Afrika’daki 17 ülkeye satıyor.

Aslen Ağrılı olan Yüksel Kaya Ağrı yerine Diyarbakır’a yatırım yapmasının nedenini şöyle açıkladı; ”Neden Diyarbakır? Diyarbakır Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük şehridir, en çok göç alan şehridir, en çok genç ve işsizin olduğu şehirdir. Bunlar buraya gelmemizde etken oldu. Memleketimizi sevdiğimiz için geldik bir de o dönem çözüm süreci vardı. Çözüm süreci de biraz etkili oldu. Çözüm süreci bitti ama biz devam ediyoruz, kapasitemizi arttırarak devam ediyoruz.”

Hedef günde 150 çeşit çikolata üretmek

Kaya, Diyarbakır’a kurduğu fabrikada 50 kişiyle üretime başladı. Günde 65 çeşit çikolata üreten Kaya, hedefinin 150 çeşit ürün olduğunu belirterek, “2015’te biz imalata başladığımız zaman 17 çeşit çikolatayla başladık. Hemen senemiz dolmadan 2 milyon liraya mal olan çokorem makinası aldık. Şu anda 65 çeşit imalat yapıyoruz, yeni makinalar geldiğinde çeşitliliğimizi 150’ye çıkaracağız.

Şu anda günlük kapasitemiz 13 ton. Bu makineleri getirdiğimizde günlük kapasitemizi 20 tona çıkarmamız gerekiyor. Kapasitemizi 20 tona çıkardığımızda daha fazla istihdam daha fazla sigortalı çalıştırma ve daha fazla aileye yardımcı olma imkanımız olacak ”dedi.

Kaya'nın ihracat hedefi 60 ülke

Ortadoğu’dan Afrika’ya 17 ülkeye ihracat yapan Kaya, “En büyük tedarikçimiz Irak’tır, sonra Kuveyt geliyor, Libya, Lübnan, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Güney Afrika, Nijerya, Kamerun, şu anda Yemen’e de başladık. Bugün itibariyle Suudi Arabistan’dan son izinlerimizi de aldık, bayramdan sonra hemen yapıp göndereceğiz. Sudan’a giriş izinlerimiz aldık. Sudan’ı da eklersek 17 ülkeye satıyoruz. Bu yeterli midir? Kesinlikle değil. Diyarbakır’dan en az 60 ülkeye ihracat yaparsam yeterli bulurum” diye konuştu.

Kaya, çikolataya Kanada’da yetişen Maple ağacının adını vermiş. Maple aynı zamanda Kaya’nın Kanada’nın Toronto kentinde yaşadığı mahallenin de adı.