Kasım Süleymani, Rusya için neden önemliydi?

Kasım Süleymani, Rusya için neden önemliydi?

Rusya uzmanı Kerim Has, ABD operasyonu ile öldürülen İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Rusya açısından önemli kılan hususları açıkladı.

'Kerim & Kremlin' YouTube kanalında, Rusya-Süleymani ilişkisine dair açıklamalarda bulunan Has, Rusya'nın Suriye'deki savaşa müdahil olmasında Süleymani'nin önemli bir rol oynadığını belirtti.

Has'ın Süleymani-Rusya bağlarına dair değerlendirmelerinin bir bölümü şöyle:

"Kasım Süleymani'yi önemli kılan husus, Süleymani'nin Rusya'yı Suriye'ye müdahaleye ikna eden en etkili isim olması. Eylül 2015 tarihinde Rusya resmi olarak doğrudan askeri müdahaleye ve hava operasyonlarına başladı. Bunun öncesinde, Süleymani'nin 24-26 Temmuz 2015'te Moskova'ya gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği biliniyor. Yine ağustos ayında bir ziyaret gerçekleştirdi.

İlk görüşme sırasında, hem Rus lider Putin hem de Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü. O dönemde Esad rejimi düşmek üzereydi. Türkiye'nin de desteklediği muhalifler Şam kırsalına yaklaşmışlardı. Orada ancak Rusya gibi bir gücün müdahalesiyle Esad rejimi ayakta kalabilirdi. Öyle de oldu nitekim. Ama Rusya henüz tam anlamıyla doğrudan müdahil olmuş değildi. Süleymani'nin temmuzda Rus yetkililerle görüşmesi sonunda, Rusya'nın (Suriye iç savaşına müdahil olmaya) ikna olduğu yönünde bir kanaat var.

Temmuz ve ağustostaki görüşmelerden sonra, Rusya'nın orada hangi hava üssünü kuracağına dair çalışmalar hızlı bir şekilde başladı. 9 Eylül 2015'de Rusya, Suriye'de askeri operasyonlara başladı ancak bunun resmi ilanı 30 Eylül oldu.

Süleymani'nin Rusya açısından ciddi önemi var. Temmuz ziyareti hiç doğrulanmadı da yalanlamadı da. Ziyaretin gizli olmasının sebeplerinden biri, Süleymani'nin adı BM Güvenlik Konseyi tarafından açıklanan yaptırım paketinde yer alıyordu. Rusya yaptırım kararına destek vermişti. Süleymani'nin İran'dan çıkışı yasaktı. Rusya, Süleymani'yi ağırladıysa da bunu doğrulamadı ancak yalanlayamadı da. Kremlin sözcüsüne bu soru sorulduğunda, 'Benim bilgim yok' gibi yuvarlak açıklamalar yaptı.

Süleymani, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlara başlamasına ikna eden figür olarak önemli."