KDP-S: Suriye Kürtleri de Kürdistan Bölgesi gibi huzur faktörü olacak

KDP-S: Suriye Kürtleri de Kürdistan Bölgesi gibi huzur faktörü olacak

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Politbüro Üyesi Muhsin Tahir, bölge ülkelerinin Suriye Kürtlerinin, Kürdistan Bölgesi gibi huzur faktörü olacağını ve komşuluğa saygı göstereceğini anlaması gerektiğini söyledi.

K24 televizyonunda yayınlanan Rojev programına Kamişlo’dan bağlanan KDP-S Politbürü Üyesi Muhsin Tahir, Suriye krizinin Ortadoğu krizinin bir parçası olduğunu kaydederek, Suriye krizine müdahil olan uluslararası güçlerin krizi kendi çıkarları doğrultusunda çözmek istediklerini belirtti.

Uluslararası güçlerin krizi Suriye halkının çıkarları doğrultusunda çözmekten yana olmadığını vurgulayan Tahir, “Uluslararası güçlerle birlikte Türkiye, İran ve Körfez ülkeleri gibi bölgesel güçler de Suriye krizine müdahil oluyor. Daha önce Rusya, İran ve Suriye rejiminin çıkarları birbirine yakın görünüyordu ancak Rusya, İran’ın Suriye’nin geleceğindeki ortaklığını kabul etmiyor. Öte yandan ABD de Suriye’de sadece Rusya’nın kalmasını istiyor. İran ile Rusya arasında Suriye’de büyük bir sorun yaşanacak” dedi.

Suriye’deki Kürt meselesinin çözümüne de değinen Tahir, “Suriye sistemi şimdiye kadar merkeziydi. İktidar da bir partinin elindeydi ve Kürtlerin hiçbir hakkı tanınmıyordu. Ancak şimdi Suriye’deki Kürt meselesi gündemde ve geleceğin Suriye’si dini ve etnik farklılıkların hakları verilmeden kurulmayacak” ifadelerini kullandı.

Tahir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölge ülkelerinin, Suriye Kürtlerinin de Kürdistan Bölgesi gibi huzur faktörü olacağını ve komşuluğa saygı göstereceğini anlaması lazım. Ekonomik ilişkiler kurarlarsa da bundan fayda elde edecekler. Aynı şekilde Türkiye devleti de şunu bilmeli ki, Suriye Kürdistanı’ndaki Kürt halkı kendi tarihi topraklarında yaşamaktadır. Savaş ve askeri yöntemlerle bu halkı yok edemez.”

SEYDA: SURİYE KRİZİNİ ÇÖZMEK İSTEMİYORLAR
Öte yandan, programa katılan Rojavalı Kürt Siyasetçi Abdulbasit Seyda ise Suriye krizine müdahil ülkelerin, sorunu çözmek istemediklerini, sadece idare ettiklerini söyledi.
Seyda, Suriye krizinin çözümünün Suriye rejimi ve muhalefetin kontrolünden çıktığını ve uluslararası bir mesele haline geldiğini ifade etti.

Kürt siyasetçi, ABD ile Rusya'nın Suriye krizinin çözümü için Obama döneminde anlaştıklarını düşündüğünü ifade etti.