Kerkük’te hiçbir yasal hüküm olmaksızın Kürdistan bayrağı yasak

Kerkük’te beş yılı aşkın bir süredir her türden bayrakla karşılaşmak mümkün, ancak bir tek Kürdistan bayrağı bulunmuyor. Kentte herhangi bir yasal veya anayasal hüküm olmaksızın Kürdistan bayrağının dalgalanmasına izin verilmiyor.

Kerkük’te hiçbir yasal hüküm olmaksızın Kürdistan bayrağı yasak

Kerkük’te 16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve Şii milis gruplarının oluşturduğu Heşdi Şabi’nin saldırılarının ardından durum Kürtlerin aleyhine değişti. Vilayet yönetimi ve idari makamlarda Kürtlerin azledilmesinin yanı sıra bölgede Kürtlere ait arazilere ithal Araplar tarafından çeşitli cebr yöntemleri ile el konulması gibi bir çok durum sürekli gündemde oldu.

Kentte o tarihten bu yana Kürdistan bayrağının dalgalanmasına da izin verilmiyor.

Kerkük'teki bir enstitüde öğrenci olan Tanya Ahmed, “Kerkük bayraklarla dolu ancak aralarında Kürdistan bayrağının olmadığı bir şehir. Bu bizi çok üzen bir durum. Umarım bir gün yeniden Kürdistan bayrağı burada dalgalanır” diyor.

Mart 2017’de, dönemin Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, İl Meclisi ile birlikte kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi ve resmi yazışmalarda Arapçanın yanı sıra Kürtçenin de kullanılmasını zorunlu hale getiren bir karar almıştı.

Peşmerge anıtının üzerinde Irak bayrağı bulunuyor

Kerküklü avukat Aras Kerküki, “Tartışmalı bölgelerde Kürdistan bayrağının göndere çekilmesini yasaklayan net bir kanun yok. Ama ne yazık ki Irak'taki şoven zihniyet yüzünden Kürdistan bayrağının dalgalanmasına engel olunuyor. Maalesef bu Kürtlerin kendi aralarındaki anlaşmazlığının bir sonucu” diye belirtiyor.

Tamamıyla Irak güvenlik güçlerinin kararıyla Kerkük'te Kürdistan bayrağının bulundurulması yasaklanmış durumda. Kürdistan bayrağı asılan yerlerde güvenlik güçlerinin müdahalesi ile indiriliyor.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, yasağın gerekçesini ise “Kürdistan bayrağı Irak anayasasında var ve saygı duyuyoruz. Kürdistan Bölgesi'ne gittiğimizde Kürdistan ve Irak bayraklarının altında duruyoruz, bu konuda bir sorunumuz yok ama Kerkük'te olmaz. Çünkü Kerkük federal hükümete bağlı” şeklinde tarif ediyor

Kerkük'ün cesaret ve savunulmasının sembolü Peşmerge Heykeli üzerindeki Kürdistan bayrağı 5 yıl önce indirildi. Şimdi bu anıtın üzerinde Irak bayrağı bulunuyor. /Rudaw