Kürdistan Bölgesi, İsveç’teki faaliyetlerini askıya aldı

Dış İlişkiler Ofisi, Kürdistan Bölgesi’nin İsveç’in başkenti Stockholm'deki çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

Kürdistan Bölgesi, İsveç’teki faaliyetlerini askıya aldı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Ofisi, Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde düzenlenen Kur-an’ı Kerim eylemi sonrası İsveç’in başkenti Stockholm'deki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Ofis, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamasında Kur'an-ı Kerim'in yakılması eylemiyle birlikte Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliğinin basılmasını da kınadı.

Açıklamada “İsveç’te ikinci defa Kur-an’ı Kerim’e yönelik gerçekleşen saygısızlığı şiddetle kınıyoruz” ifadesine yer verildi.

Irak, büyükelçinin ülkeyi terk etmesini istemişti

Kürdistan Bölgesi’nin bu kararı Irak hükümetinin İsveç’in Bağdat Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini istemesinden sonra geldi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahhaf, İsveç’teki Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılardan dolayı hükümetin İsveç Büyükelçisi Jessica Svardstrom'a ülkeden ayrılması gerektiğini kendisine ilettikleri söylemişti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani de Dışişleri Bakanlığı’na ayrıca Irak’ın İsveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarını da geri çekmesi yönünde talimat vermişti.

Irak hükümeti ayrıca Kur’an-ı Kerim’e yönelik eylemlerin sürmesi halinde İsveç ile ilişkileri kesme yoluna gideceğini de İsveç kanallarına iletmişti.

Ne olmuştu?

İsveç'te daha önce de Kur'an-ı Kerim yakan Iraklı Salwan Momika, bugün Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim ve Irak bayrağını ayaklarının altına almıştı.

Momika, 28 Haziran'da, Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Türkiye, Irak, Pakistan, Endonezya ve Afganistan başta olmak üzere İslam ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya'nın aralarında bulunduğu birçok devlet, olaya tepki göstermişti.