Iraklı General: Türkiye’nin operasyonları hakkında Peşmerge ile görüşüyoruz

Iraklı General: Türkiye’nin operasyonları hakkında Peşmerge ile görüşüyoruz

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü General Tahsin Hafeci, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki tüm hadisenin “Irak topraklarına doğrudan müdahale etmeden” müzakere ile sonuca kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

General Tahsin Hafeci, Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasında son dönemde gerçekleşen üst görüşmelerin önemli ve iki taraf arasındaki koordinasyonun tekrar işler hale getirilmesi açısından sonuç alıcı olduğunu belirtti.

Özellikle IŞİD’e karşı mücadelede Irak güvenlik güçleri ile Peşmerge arasındaki uyum, koordinasyon ve istihbari işbirliğinin önemine dikkat çeken Hafeci, “Diyala’da IŞİD çetelerini bitirme operasyonunun ilk şaması başarıyla sonuçlandı. Bu operasyon için güvenlik güçlerimiz ile Peşmerge arasında çok iyi bir koordinasyon sağlandı. Süleymaniye’deki Anti-Terör güçleri de katıldı. Operasyonla IŞİD’in güvenlik boşluğundan yararlanarak kolgezdiği bölgeleri temizledik” dedi.

Diyala’nın IŞİD için geçmişte barınak haline geldiğini dile getiren Hafeci, “Bu operasyon ve hava harekatları terörislerin Hemrin Dağları, Kaçaroğ ve Koriçay’dan Diyala’ya takviye yapmasını önlemek açısından da önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Tartışmalı bölgelerde Peşmerge ile Irak ordusunun ortak hareket edeceğine dikkat çeken General Tahsin Hafeci, “Televizyonunun aracılığıyla şunu belirtmek isterim; Peşmerge ile dayanışma ve danışma olmadan hiçbir adım atılmayacak. Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nda yetkin ve güçlü Peşmerge komutanları da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Peşmerge ile başta IŞİD olmak üzere her konuda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Hafeci, “Bir taraftan görüş alışverişinde bulunurken diğer taraftan Peşmergeye yönelik bir tehdit olduğunu hissettiğimizde, IŞİD teröristlerine karşı bir operasyon düzenlediğimizde Peşmergenin de görüşünü alıyoruz” diye konuştu.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü, “Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde yürüttüğü operasyonlar konusunda Peşmerge ile bir koordinasyonunuz var mı yada nasıl bir yaklaşım içerisindesiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Elbette Kürdistan Bölgesi’nin maruz kaldığı bu durum merkezi hükümet, Dışişleri Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler Komutanlığı tarafından kınandı. Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki cereyan eden tüm hadiseler Irak topraklarına doğrudan müdahale edilmeden müzakere ile sonuca kavuşturulmasına ihtiyaç var. Bu amaçla bir doğrudan Kürdistan Bölgesi’ndeki Sınır Muhafızları birliği ile görüştük. Sadece onlarla da değil, Kürdistan Bölgesi ile üst düzey görüşmelerimiz oldu yaşananların sebebini anlamak ve Kürdistan Bölgesi’ne yardımcı olmak, istedikleri zaman destek olmak açısından. Ancak bu bizim de herhangi bir tavır sahibi olmadığımız anlamına gelmiyor. Durumu sürekli de takip ediyoruz.”

 

Rudaw