Kürdistan Bölgesi'nde seçim tarihi Mayıs ayına varmadan açıklanacak

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin Danışmanı Dilşad Şahab, Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimi tarihinin Mayıs ayına varmadan belirleneceğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi'nde seçim tarihi Mayıs ayına varmadan açıklanacak

Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerinin geçen yıl yapılması gerekiyordu, ancak iki büyük parti arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle, parlamentonun dört yıllık görev süresi geçen Ekim ayında, oy çokluğuyla bir yıl uzatıldı.

Dilşad Şahab, Rûdaw'dan Nwener Fatih'e yaptığı açıklamada, Başkanlığın, iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) seçimlerle ilgili farklılıklarını "kesinlikle" çözmelerini beklemeyeceğini söyledi. Şahab, Başkan Neçirvan Barzani'nin seçim için Mayıs'tan önce tarih belirleyeceğini de sözlerine ekledi.

Mevcut parlamentonun görev süresinin 31 Aralık'ta sona ereceğini ve seçim için en uygun dönemin Ekim ile Kasım ayı arası olduğunu söyleyen Şahab, gecikmenin güven kaybına yol açtığını ve Kürdistan  Bölgesi'nin seçimleri yapmaktan başka seçeneği olmadığını sözlerine ekledi.

KDP ile KYB arasındaki toplantılar, sorunları çözmek için geçtiğimiz günlerde yeniden başladı. Başdanışman, her iki tarafın da Çarşamba günü tekrar bir araya gelmesinin beklendiğini söyledi.

Tarafların, Irak seçim komisyonu ile koordinasyon konusunda anlaştığı da belirtiliyor.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de Pazartesi günü yaptığı açıklamada , KYB'yi kabineye dönmeye çağırmıştı.