Kürdistan Bölgesi’nden HRW raporuna yanıt

Kürdistan Bölgesi’ne eleştiriler yönelten HRW raporuna cevap veren Dindar Zebari, “Kürdistan Bölgesi'nde bireysel ve toplumsal özgürlüklere saygı duyuluyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nden HRW raporuna yanıt

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW); yayımladığı “2023 Dünya Raporu”nda, Kürdistan Bölgesi’ne, bazı yetkililerin muhalefeti bastırdığı ve farklı görüşten olanları hedef aldığı, aktivist ve gazetecilerin tutuklandığı ve “belirsiz ifadeli yasalar”ın kullanıldığı şeklinde eleştiriler yöneltti.

Raporda ayrıca, “Erbil'de, Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileri, Kürdistan Bölgesi'ndeki insan hakları meselelerini ele almak için 5 yıllık yeni bir plan açıklamasına rağmen, temel insan haklarını tehdit etmeye ve sivil toplum aktörlerini hedef almaya devam etti” ifadelerine yer verildi.

HRW’ın raporuna yanıt veren Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, demokrasinin başarılı bir örneği ve ifade özgürlüğü hakkı da dahil olmak üzere demokratik değerlerin vücut bulmuş hâlidir” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin 5 yıllık planına değinen Zebari, “İfade hakkı özgürlüğünün korunup geliştirilmesi için önemli bir planımız var. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, yargı makamlarından Gazetecilik Yasası’nın olduğu gibi uygulamalarını talep ediyor” diye belirtti.

Yargı sistemini güçlendirmeye çalıştıklarını aktaran Zebari, “Birleşmiş Milletler (BM) ve birçok sivil toplum kuruluşundan yargı sistemimizin daha güçlenmesi için bizimle iş birliği yapmalarını talep ettik ve bu konuda oldukça ciddiyiz” dedi.

Zebari, gazetecilik faaliyetlerinin özgürce yürütülmesini desteklediklerine dikkat çekerek “Tüm gazetecilik faaliyetlerinin özgürce yürütülmesi taraftarıyız ve bu faaliyetlerin engellenmesine karşıyız” şeklinde konuştu.  

HRW raporunda, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki operasyonlarına da dikkat çekmişti.

Zebari konuya ilişkin olarak “Sınırlarımızın ister Türkiye ister İran tarafından bombalanması halkımıza zarar veriyor. Komşularımızın sorunlarının çözümü sınırlarımızı bombalamak değil, uzun yıllar boyunca bundan çok zarar gördük. Bunlar uluslararası hukukun ihlal edilmesidir” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki hukuk sitemine değinen Zebari, “Kürdistan Bölgesi; yürütme, yasama ve yargı organları arasında güçlü bir kurumsal koordinasyon sistemine bağlıdır” dedi. /Rudaw