Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı da 'Kılıçdaroğlu' dedi

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini duyurdu.

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı da 'Kılıçdaroğlu' dedi

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, 28. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı.

İttifakın “Oyumuzu değişim ve normalleşme için Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğiz” denilen açıklamada 14 Mayıs seçimlerin önemine dikkat çekildi.

Açıklamada, “Türkiye 14 Mayıs 2023 tarihinde kritik bir seçime gidiyor. Bu seçim birçok yönden bir dönüm noktası niteliğinde. Türkiye ya mevcut otoriter, keyfi, tek adam rejimiyle büyük bir uçuruma doğru hızla sürüklenecek, ya da değişim, normalleşme ve demokrasi yönünde bir sürece girecek. Bizim tarafımız değişim, normalleşme ve demokrasiden yana olacak” denildi.

Kürt sorununun çözülmemesinin yarattığı sorunlara da vurgu yapılan açıklamada, gözaltılar ve tutuklanmalar da kınandı.

‘CHP ya da Millet İttifakı’nı desteklediğimiz anlamına gelmez’

Kürt sorununun çözümünde Meclis’in önemine vurgu yapılan açıklamada, “Türkiye’nin değişim, normalleşme ve demokrasi yönünde bir sürece girmesi için oyumuzu cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğiz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun Kürt meselesini parlamentoda çözeceği yönündeki vaadini önemli buluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İttifak olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neden Kılıçdaroğlu’nu destekleyecekleri de şöyle ifade edildi:

‘’ Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemek CHP ya da Millet İttifakı’nı desteklediğimiz anlamına gelmez. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek başına Kürt meselesi gibi Türkiye’nin temel meselelerini çözemeyeceğini, bu yönde açık ve net bir programının olmadığını biliyoruz. Kürt meselesi, Kürt halkının ulusal demokratik güçleri ile Türkiye demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi ile çözülecektir.  Köklü ve evrensel normlara dayalı bir demokrasi de ancak iki halkın el ele vermesiyle inşa edilecektir. 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun hangi adayın Kürt meselesini çözeceği ve gerçek anlamda bir demokrasiyi inşa edeceği meselesi değildir.’’

Açıklamada, “14 Mayıs milletvekili seçimlerinde Yeşil Sol Parti’yi destekleme kararı alan Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçiminde de toplumsal gerçekler ve halkımızın beklentilerine uygun stratejik bir tutum takınacaktır” denildi.

İttifak içinde yer alan partiler şöyle: Yeşiller ve Sol Gelecek (Yeşil Sol Parti), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Azadi Partisi, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP).