Kürdistan Bölgesi liderlerinden 1 Mayıs mesajı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kürdistan Bölgesi liderleri birer mesaj yayımladı.

Kürdistan Bölgesi liderlerinden 1 Mayıs mesajı

Bugün  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü.

Gün dolayısıyla Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani birer mesaj yayımladı.

Başkan Neçirvan Barzani mesajında işçilerin yasal haklarının korunması, güvenli bir ortam sağlama, çalışma saatlerinin uygun şekilde düzenlenmesi ve eşit istihdam fırsatları sağlanması için modern bir iş yasasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Neçirvan Barzani mesajında, “ Kürdistan, Irak ve dünyadaki işçiler ile sendika ve örgütlerinin1 Mayıs İşçi Bayramını en içten duygularımla kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Kürdistan işçilerinin devrim döneminde oynadığı role ve gösterdikleri fedakârlıklara dikkat çeken Barzani, “Kürdistan işçilerinin devrime katılımını ve fedakarlıklarını, Kürdistan'ın yeniden inşası sürecindeki üstün rollerini ve sıkı çalışmalarını takdir ediyor ve başarılar diliyorum” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu vesileyle, işçilerin haklarına ve meşru taleplerine her türlü desteği ifade ederken, işçilerin haklarını koruyan, iş güvenliği için elverişli bir ortam, uygun çalışma ve saatleri istihdam fırsatlarında eşitlik sağlayan çağdaş bir iş yasasına duyulan ihtiyacı vurguluyoruz. Aynı zamanda işçilerin ve ailelerinin yaşam standartlarının  iyileştirilmesi ve haklarının elde edilmesi için sendikalar ile sivil toplum örgütleri daha etkin çalışmalıdır.”

Neçirvan Barzani mesajının sonunda mesai süresi içerisinde hayatını kaybeden işçileri anarak, ailelerine gerekli destekleri sunulması için ilgili kurumluları sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.  

Başbakan Mesrur Barzani de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Başbakan mesajında hükümetin, Kürdistan işçilerinin refahını artırmak için reform sürecini sürdüreceğini kaydetti. 

Mesrur Barzani 1 Mayıs  İşçi Bayramı vesilesiyle yayımladığı mesajda, Kürdistan, Irak ve dünya emekçilerinin bayramlarını en içten dilekleriyle kutladı. Başbakan mesajında “Kürdistan emekçilerinin Kürdistan'ın yeniden inşası ve kalkınmasında üstlendikleri görev, çaba ve önemli role saygı duyuyor ve takdir ediyoruz” dedi.

Mesajında, Kürdistan Bölgesi hükümetinin işçilerin refahını artırmak için reformlarına devam edeceğine işaret eden Başbakan, “Geçmiş dönemde Kürdistan Bölgesi’nde onaylanan iş yasası, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin işçilerin başta sağlık ve iş güvenliği alanlarında olmak üzere işçilerin yaşam koşullarını iyileştirme ve işçileri her türlü baskıya karşı koruma politikasının bir parçasıdır. İşçi Bayramı'nı kutlar, onlara daha iyi bir yaşam dilerim” ifadelerini kullandı.  

Kürdistan Parlamentosu 1 Mart 2023’de onayladığı İş Yasasına göre; Kürdistan Bölgesi’nde asgari ücret 450 bin dinar (yaklaşık 350 dolar) olarak belirlendi.