Kürt yönetmen ‘Mutlu Bir Gün’ ile Toronto’da ‘En İyi Film’ ödülüne aday

Kürt yönetmen Hişam Zaman'ın yeni filmi “A Happy Day” (Mutlu Bir Gün) dünya prömiyerini yapacağı Toronto Uluslararası Film Festivali'nde “En İyi Film” ödülüne aday gösteriliyor.

Kürt yönetmen ‘Mutlu Bir Gün’ ile Toronto’da ‘En İyi Film’ ödülüne aday

Norveç’te yaşayan Kürt yönetmen Hişam Zaman'ın merakla beklenen üçüncü uzun metrajlı filmi “A Happy Day” (Mutlu Bir Gün) dünya prömiyerini 7-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 2023 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapacak.

Zaman'ın son filmi, şimdiye kadarki en cesur ve sanatsal açıdan en iddialı filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.

“A Happy Day” Norveç'in kuzeyinde ücra bir yerdeki mülteci merkezinde tutulan ve 18’inci yaş günlerine girdiklerinde ülkeden sınır dışı edilmeyi bekleyen üç genç erkek hakkında kurgusal bir hikaye.

Filmde, ülkede birlikte kalmaya kararlı olan üç arkadaş, bir kaçış planı yapar. Ancak sorunlu bir genç kız merkeze gelip erkeklerden birine aşık olunca, üçlünün kaçış planı ve arkadaşlıkları birdenbire tehlikeye girer.

“A Happy Day” ilginç ve karmaşık karakterleri ve ciddi bir siyasi meseleyi kara mizahla ele almasıyla Kürt yönetmenin iddialı yapıtlarından biri.

Filmde tamamen amatör olan Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohammed Salah ve Sarah Aman Mentzoni gibi oyuncuların yanı sıra Norveç’in tanınmış sinema oyuncuları Stig Frode Henriksen, Stig Frode Henriksen, Hilde Skovdahl ve Anja Saiva Bongo Bjørnstad gibi isimler yer alıyor.

Toronto Uluslararası Film Festivali jürilerinden Jason Anderson, Kürt yönetmen ve filmini şu sözlerle değerlendirdi:

“Irak Kürdistanı'ndan bir mülteci olarak kendi deneyimlerinden yola çıkan ve olağanüstü yeni keşiflerle çalışan Hişam Zaman, genç sığınmacıların yaşamlarını ve umutlarını resmetmek için tamamen taze ve alışılmışın dışında bir yol buluyor. A Happy Day karakterlerinin hayatlarında var olan umutsuzluk ve endişeyi aktarırken, aynı zamanda dayanıklılıkları ve benzersizlikleri kadar canlı.”

Norveç'in önde gelen auteur yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Zaman, göç, kimlik ve aidiyet temalarını işleyen filmleriyle tanınıyor.

Önceki uzun metrajlı filmleri Before Snowfall (2013) ve Letter to the King (2014), Gothenburg Uluslararası Film Festivali'nde prestijli En İyi İskandinav Filmi dalında Dragon Ödülü'nü kazandı.