Kürtler Lozan Antlaşması'nın 100. yılında protesto düzenliyor

İsviçre’nin Lozan kentinde Avrupa’nın farklı ülkesinden akan yaklaşık 15 bin Kürt ve dostları, yüzüncü yılında Lozan Antlaşmasını protesto ediyor.

Kürtler Lozan Antlaşması'nın 100. yılında protesto düzenliyor

24 Temmuz 1923’de imzalanan ve Kürtlere herhangi bir statü tanımayan Lozan Antlaşmasının 100 yıldönümünde diasporadaki Kürtler, anlaşmanın imzalandığı Lozan’da büyük bir miting düzenliyor.

Mitinge Avrupa’nın çeşitli kentlerinden yaklaşık 15 bin Kürt ve dostları katılıyor.

Lozan'da toplanan Kürtler, dostları, aydınlar, siyasetçi, diplomat ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen protesto eylemi saat 13:00'te başladı. Göstericiler Lozan metrosunun son istasyonundan anlaşmanın imzalandığı salona doğru yürüdü. Göstericiler Kürdistan bayrağı açtı ve Lozan'ı protesto eden dövizler taşıdı. 

Ayrıca Lozan'da Kürdistan'ın dört parçasından siyasi parti temsilcileri, aydın, siyasetçi ve yabancı diplomatların katılımıyla "Lozan Antlaşması'nın 100. Yıldönümünde Kürdistan Halkının Tutumu" konulu bir konferans düzenleniyor.

Konferans, Türkiye  Cumhuriyetinin sınırlarını belirleyen ve Kürtlere kendi kaderini tayin hakkını garanti eden Sevr Antlaşması'nı revize eden Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 100. yıldönümü olan 24 Temmuz yarın saat 15.00'e kadar devam etmesi planlanıyor. Yarın yapılan konferansın sonuç bildirgesinin göstericilerin önünde okunması planlanıyor.

Lozan Belediyesi, Lozan Anlaşması'nın imzalandığı salonda konferans düzenlemek isteyen Kürtlere izin vermedi. Kürtlerin konferansın yapıldığı tarihi salonu talep ederken aynı zamanda Türkiye'nin de salonda etkinlik talep etmesi üzerine belediyenin, "İki taraf da talep etti. Bu nedenle hiçbir tarafa solunu vermeyeceğiz" dediği öğrenildi.

Öte yandan Rûdaw’da yer alan bilgilere göre, mitingde ve konferansta PKK’nin tutuklu lideri Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bazı göstericilerle taşınması, Güney ve Doğu Kürdistanlı siyasi parti temsilcilerini rahatsız etti. Ve bu konuda bir gerginlik yaşandı. /Rudaw