KYB eş başkanlığı kaldırıyor

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Polit Bürosu, Lahor Şeyh Cengi'nin ihracının ardından bugün ikinci kez Eş Başkan Bafıl Talabani başkanlığında toplanacak. Ayrıca Başkanlık Konseyi'nin parti tüzüğünde değişiklik yapmak üzere bu hafta toplanmasına karar verildiği ve toplantıda eş başkanlık sisteminin kaldırılmasının beklendiği bildirildi.

KYB eş başkanlığı kaldırıyor

Süleymaniye muhabiri Horvan Rifat’ın bildirdiğine göre KYB Başkanlık Konseyi'nin ana gündemi toplantı tarihini belirlemek olacak.  Toplantının bu hafta sonu yapılması için karar çıkması bekleniyor.

Horvan Rifat toplantının önemli başlıklarından birisinin eş başkanlık sisteminin kaldırılması olduğunu söyledi.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre eş başkanlık sisteminin yerine genel başkanlık ya da genel sekreterlik statüsünün getirilmesi önerildi. Ve bu genel başkanlığın ya da genel sekreterliğin ikişer yardımcısı olacak. Bugüne kadar yapılan toplantılardan çıkan sonuca göre bu iki yardımcıdan biri KYB Erbil yönetiminden diğeri ise Kerkük yönetiminden biri olabilir

Yine edinilen bilgiye göre bu hafta sonu Başkanlık Konseyi toplantısının yanı sıra iller düzeyinde de parti yönetimlerinin toplanması bekleniyor.

Özellikle Kerkük, Süleymaniye ve Erbil’de yapılması beklenen bu toplantıların ardından genel bir toplantının yapılması planlanıyor.

KYB’nin parti içi “temizlik”te bulunmak üzere yeni bir çalışma başlattığı ve startın verilmesi için ve KYB Yüksek Meclisi Üyesi Mela Bextiyar'ın Kürdistan Bölgesi'ne dönmesini beklendiği bildiriliyor.

Zehirlendiği söylenen halen Almanya’da tedavi gören Mela Bextiyar'ın önümüzdeki hafta Kürdistan Bölgesi'ne dönmesi bekleniyor.

Geçen Temmuz ayında KYB Eş Başkanları Bafil Talabani ile Lahur Şeyh Cengi arasında iktidar kavgası yaşanmış ve Bafil Talabani, Lahur Şeyh Cengi’nin kontrolündeki İstihbarat ve Terörle Mücadele birimlerinin başkanlarını görevden almıştı.

KYB 2 Kasım’da da partinin önde gelenleri Ala Talabani, Jino Muhammed ve Saduman Mela Salih ile birlikte Lahur Şeyh Cengi'nin ihraç edilmesine, Aras Şeyh Cengi'nin de partideki yetkilerinin askıya alınmasına karar vermişti. /Rudaw