Lavrov'dan Ukrayna'daki diplomatlarına çağrı: Ülkeyi terk edin!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki Rus diplomatlara bir süreliğine ülkelerine geri dönmeleri çağrısında bulundu. Bu çağrı, Ukrayna ile Rusya arasındaki uzun süredir devam eden gerilimin savaşa doğru evrildiği endişesini yarattı.

Lavrov'dan Ukrayna'daki diplomatlarına çağrı: Ülkeyi terk edin!

Lavrov, "Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki Rus diplomatik misyonundaki görevlerini bırakabilecek durumda olan personellerine ülkeyi bir süreliğine terk etmelerini tavsiye ediyor" açıklamasında bulundu

Lavrov'un bu çağrısının İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile Moskova'daki görüşmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'ya mektup göndererek NATO-Rusya Konseyinde diyaloğa devam edilmesini önerdiğini söyledi.

Stoltenberg ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brüksel'deki NATO karargahında yaptıkları görüşmeyle ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırında 100 binden fazla asker ve ağır silah sistemleri bulundurmasını ayrıca Belarus'taki askeri mevcudiyetini yakından takip ettiklerini belirtti.

"Bunlar Avrupa’nın güvenliği için tehlikeli zamanlar. Rus kuvvetlerinin sayısı artıyor, olası bir saldırı için uyarı süresi ise azalıyor" diyen Stoltenberg, NATO'nun Rusya'ya tehdit olmadığını ama anlaşmazlıklara siyasi çözüm bulunması isteklerinin yanında en kötüsüne de hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etti.

Stoltenberg, Rusya'nın gerginliği düşürmesi için diplomasiyi çalıştırdıklarını dile getirerek şöyle devam etti:

"Bu sabah Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a mektup göndererek sorunlara diplomatik yol bulunması amacıyla NATO-Rusya Konseyinde bir dizi toplantıyla diyaloğumuzu devam ettirmek üzere Rusya'ya davetimi yineledim. Rusya'nın endişelerini dinlemeye hazırız. Aynı zamanda hepimizin altına imza attığı Avrupa güvenliğinin temel ilkelerini koruma ve güçlendirme yollarını tartışmaya da hazırız."

Rusya'nın saldırgan tavır sergilemesi halinde 'ağır bedel ödeyeceğini' yineleyen Stoltenberg, "Rusya'nın iki seçeneği var. Ya diplomatik çözümü seçecekler, ki biz oturup konuşmaya hazırız ya da çatışmayı seçmeleri halinde ağır bir bedel ödeyecekler" dedi.

Stoltenberg, Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulanacağını, Avrupa'nın doğusunda NATO mevcudiyetinin artırılacağını vurguladı.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz