Macron Türkiye konusunda NATO Genel Sekreteri'ni aradı

NATO Dışişleri Bakanları'nın video konferans yoluyla düzenledikleri iki günlük sanal toplantıların ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i telefonla arayarak NATO içinde giderek artan sayıda müttefikin, Türkiye'nin stratejik seçimlerle ilgili endişelerini dile getirdiğini belirterek, "bu konunun yeni transatlantik bağlamda Birlik içinde açıklıkla tartışılmasını istediklerini " söylediği açıklandı.

Macron Türkiye konusunda NATO Genel Sekreteri'ni aradı

Geçen yıl Londra'da yapılan NATO liderler zirvesinde, Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği operasyon nedeniyle "NATO beyin ölümündedir ve derhal yapısal olarak değişmezse sonu yakındır" eleştirisi getiren Macron, uzmanlar heyetinin tamamladığı "NATO 2030" planından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i telefonla arayan Macron, bu planın önümüzdeki aylarda somutlaşarak uyulamaya konmasını umut ettiğini dile getirdi.

Elysee Sarayı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, çağdaş zorluklar karşısında, daha güçlü bir egemenliğe sahip bir Avrupa'nın, NATO'nun güçlenmesine daha büyük katkı sağlayacağını belirtmiştir. Avrupa'nın egemenliği konusu, elbette Avrupa Birliği'nin paralel olarak yürüttüğü ve 2022'nin başlarında Fransa'nın dönem başkanlığında hazır olacak 'stratejik pusula' çalışmalarının da merkezinde olacak. Genel Sekreter ile görüşme aynı zamanda, artan sayıda müttefik tarafından Türkiye'nin stratejik seçimleriyle ilgili endişeleri, yeni transatlantik ilişkileri de düşünerek (Biden'ın seçilmesi) NATO nezdinde derinlemesine tartışma talebini iletmek için de bir fırsat olmuştur" denildi.

Toplantıda ele alınan NATO 2030 isimli birliğin stratejik ve kurumsal olarak çağın gereklerine göre yenilenmesini içeren öneri planında da Türkiye adı geçmeden "müttefiklerin doğru davranış kuralları" başlığı altında, "Üyelerin, kökleri demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve bireysel özgürlüğe dayanan değerler ve idealler temelinde pekiştirilmesi gereken bir tutarlılık öneren kurallar metni oluşturulmalıdır" cümlesiyle uyarılıyor.

NATO 2030 öneri planında, Rusya ve Çin'e atıfta bulunularak, "NATO içindeki siyasi farklılıklar tehlikelidir, çünkü dış aktörlere, özellikle de Rusya ve Çin'e, ittifak içindeki farklılıklardan yararlanmak ve ittifakın ortak çıkarlarını ve güvenliğini tehlikeye atmak için bu durumdan faydalanma fırsatını verir" ifadesi de yer alıyor.