McGurk: Suriye'deki üssümüze Türk saldırısı bir hata değildi

McGurk: Suriye'deki üssümüze Türk saldırısı bir hata değildi

Newsweek dergisinin, "Türkiye Suriye saldırısında görünüşe göre yanlışlıkla Amerikan özel kuvvetlerini vurdu" başlıklı haberi sonrası Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar iddiaları yalanladı. ABD’nin IŞİD’le Mücadele eski Özel Temsilcilerinden Brett McGurk ise haberi doğrular şekilde "Türk güçleri Suriye'nin kuzeyindeki bir Amerikan askeri üssüne ateş açtı. Bu bir hata değildi." açıklamasını yaptı.

Amerikan haber dergisi Newsweek, Türkiye Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Rojava'nın Kobane kentinde IŞİD Karşıtı Koalisyon’un üssünün bulunduğu Miştenur tepesini bombaladığını yazdı. Haberde, bombardımanın ardından koalisyona ait savaş uçakları ve helikopterlerin havalandığı ve kent semalarında tur atmaya başladığı belirtildi.

Habere ilişkin açıklama yapan Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, iddiaları yalanlayarak, "ABD gözlem noktasının 1000 metre güneybatısındaki tepelerden sınır karakollarımıza taciz ateşine karşılık verildi. ABD gözlem noktasına atış olmadı" ifadelerini kullandı.

McGurk: Bu Bir Hata Değildi

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yapan ABD’nin IŞİD’le Mücadele eski Özel Temsilcilerinden Brett McGurk, "Türk güçleri Suriye'nin kuzeyindeki bir Amerikan askeri üssüne ateş açtı. Türkiye, tüm konumlarımızı SECDEF ve CJCS tarafından sadece iki saat önce onaylanan kesin şebeke koordinatına kadar biliyor. Bu bir hata değildi." açıklamasını yaptı.

McGurk, açıklamasının devamında "Bakan Mnuchin bugün Beyaz Saray'dan Trump'ın yaptırım uygulama yetkisi verdiğini ancak yaptırımın henüz uygulanmadığını açıkladı. Bu anlamsız bir saçmalık. Halihazırda 100 bin kişi yerlerinden edildi bile ve ABD askerlerine ateş açıldı. Yaptırımlar için gerekli sınır nedir?" ifadelerini kullandı.

McGurk, "Acı gerçek şu ki, Erdoğan, Trump'ın ABD güçlerinin Suriye'den ayrılmasını istediğini biliyor. Putin Trump'ın ABD güçlerinin Suriye'den ayrılmasını istediğini biliyor. Hamaney ve Esad da bunu biliyor. Trump dün bizzat kendisi (inanılmaz bir şekilde) Suriye'de artık askerimizin bulunmadığını söyledi. Ve bugün askerlerimize ateş açıldı." dedi.

"Türkiye'nin saldırısının devam ettiği her gün Amerikan personeli için risk artacaktır ve ülkeden güvenli bir şekilde çıkış kabiliyetimiz ciddi biçimde tehlikeye atılmış olacaktır." diyen McGurk, "Trump ya bu yolu hızlı ve açık bir şekilde değiştirir, ya da güvenli bir çıkış için plan yapmamız gerekli hale gelir." açıklamasında bulundu.