Mesrur Barzani: 100 yıllık yanlıştan dönülmeli

Mesrur Barzani: 100 yıllık yanlıştan dönülmeli

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani, Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun yapılması için tüm siyasi taraflarla görüştüklerini söyledi.

Washington’da “The Heritage Foundation” düşünce kuruluşunun düzenlediği, “IŞİD Sonrası Kürdistan ve Irak’a Bakış" panelinde konuşan Mesrur Barzani, Sykes-Picot anlaşmasının bölgede yarattığı sorunları hatırlatarak, “Batı ülkeleri 100 yıl önce yaptıkları yanlışı düzeltmeli” dedi.

Rûdaw muhabirinin ABD’nin Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı yardımlara ilişkin sorusu üzerine Mesrur Barzani, “ABD bize oldukça önemli desteklerde bulundu” yanıtını verdi.

Referanduma ilişkin soruya ise Mesrur Barzani şöyle cevap verdi:

“Referandum konusunda tüm siyasi partilerle görüştük. Bu sürecin bir parçası olmak isteyenlere yönelik defalarca toplantı yaptık. Referanduma yönelik nasıl tek ses olabiliriz onu görüşüyoruz.”

Barzani, “Referandumun yapılmasında kararlıyız. Referandum konusunda Bağdat’la görüş alışverişinde bulunduk. Referandum kararı bir partinin kararı değil, ulusal bir karardır” diye konuştu.

PKK’nin Şengal’deki varlığına da değinen Barzani, “PKK iç sorunlarını Kürdistan Bölgesi’nin sınırına taşıdı. PKK, Kürdistan yönetiminin egemenliğine saygı duymalı” dedi.

“IŞİD, Irak’taki sorunların sonucudur” diyen Mesrur Barzani, “IŞİD’le savaşta yaklaşık bin 700 peşmerge şehit düştü, sayısız peşmerge de yaralandı” dedi.

Mesrur Barzani ayrıca IŞİD’le savaşta Irak ve Suriye’den Kürdistan Bölgesi’ne sığınan 2 milyondan fazla göçmen için Bağdat ve uluslararası toplumun gerektiği kadar sorumluluğunu yerine getirmediğini söyledi.

Bağdat Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi’nin bütçesini keserek krize neden olduğunu vurgulayan Mesrur Barzani, “Ortaya çıkan durumdan dolayı farklı çözüm arayışlarına yöneldik” ifadelerini kullandı.