Mesrur Barzani: Parlamentoların çıkar aracı haline getirilmesi kabul edilemez

Mesrur Barzani: Parlamentoların çıkar aracı haline getirilmesi kabul edilemez

Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, Kurdistan24’te katıldığı programda Kürdistan’da gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumu ve diğer gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, referandumun halkın bağımsızlık konusundaki isteminin bilinmesi sebebiyle gerçekleştirileceğini, bir bütün olarak Kürdistan halkının bağımsızlık konusunda ses vermesi durumunda bağımsızlık sürecinin başlayacağını söyledi.

Mesrur Barzani, hem Avrupa ve ABD’den Kürdistan’ı ziyaret eden liderler, yöneticiler ve heyetler hem de Kürdistan yönetiminden yetkililerin bu ülkelere gerçekleştirdiği ziyaretlerde Batılı ülkelerin bağımsızlık referandumuna karşı olduklarıyla ilgili bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Karşı çıkmaları halinde bunun Batı’nın demokratik değerleriyle örtüşmeyeceğini söyledi.

Bugün şartlar uygun

Barzani, tarihe bakıldığında Kürtlerin bağımsızlığa kavuşmasının nedenlerinin farklı olduğunu; bazen uluslararası konjonktürün buna el vermediğini, bazen de uluslararası konjonktür uygun olmasına rağmen içerideki şartların buna elverişli olmadığını belirterek, “Bu gün bu hem içte hem de uluslararası düzeyde şartların uygun olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

 Parlamentoların bir parti veya tarafın çıkarları için araç haline getirilmesi kabul edilecek bir durum değil

Kürdistan Parlamentosu’nun aktifleştirilmesi ve referandumun parlamento kararıyla gerçekleştirilmesi konusuna değinen Güvenlik Konseyi Başkanı, Parlamentoların halkların meşru iradelerini temsil etmeleri açısından çok önemli olduğunun altını çizerek, “Ama parlamentoların bir parti veya tarafın çıkarları için araç haline getirilmesi kabul edilecek bir durum değil” dedi.

Mesrur Barzani, Birleşmiş Milletler’in temel görevlerinden birinin halkların kendi kaderini tayin etme konusunda söz konusu halklara yardımcı olması ve bağımsızlıklarını desteklemesi olduğunu vurguladı.

Ekonomi

Bağımsızlık meselesinin siyasi bir meseleden ziyade ulusal bir mesele olduğunu, herhangi bir siyasi partinin desteklememesi halinde bunun ulusal bir mesele olma vasfını yitirmeyeceğini ifade eden Mesrur Barzani, Kürdistan’da ortaya çıkan ekonomik krizin bağımsızlık veya referanduma engel olmadığının altını çizdi.

Referandumun gerçekleştirilmemesi durumunda da bu ekonomik krizin var olacağına dikkat çeken Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, bağımsızlığını elde etmiş çoğunluk ülkelerin de çoğu zaman ekonomik krizlerle yüz yüze kalabildiklerine dikkat çekerek, bunun referandumun gerçekleştirilmesi için engel olmadığını söyledi.

Halkın istemi

Referandumun gerçekleştirilmesi ve bağımsızlık isteminin terör örgütü DAİŞ’in ortaya çıkması ardından ortaya çıkan durum veya bu savaşla bağlantılı uluslararası alanda ortaya çıkan yeni durum ile ilgisinin olmadığını dile getiren Mesrur Barzani, “Bağımsızlık ve bunun isteminin ilan edilmesi anlamında referandum, Kürdistan halkının talebi ve isteği olduğu için bu süreç başlatıldı” diye konuştu.

Kürdistan halkı ses verirse...

Referandumun halkın bağımsızlık konusundaki isteminin bilinmesi sebebiyle gerçekleştirileceğini, bir bütün olarak Kürdistan halkının bağımsızlık konusunda ses vermesi durumunda bağımsızlık sürecinin başlayacağını söyledi.

Kürdistan halkının yaşadığı haksızlıkların bir daha yaşanmaması için on binlerce Peşmerge ve Kürdistanlının canını feda ettikleri amacın Kürdistan’ın bağımsızlığı olduğunu ifade eden Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani “Kutsal şehitlerimizin uğruna canını verdikleri Kürdistan’ın bağımsızlığı gerçekleşecektir.” diye konuştu.