Erbil Valisi Xoşnaw yemin ederek göreve başladı

Erbil’in yeni Valisi Umed Xoşnaw, Başkan Neçirvan Barzani’nin huzurunda Kur’an-Kerim’e el basarak yemin etti ve göreve resmen başladı.

Erbil Valisi Xoşnaw yemin ederek göreve başladı

İl Meclisi kararıyla Erbil’in 42’inci valisi seçilen Umed Xoşnaw bugün İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile birlikte Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından kabul edildi.

Başkanlık’tan yapılan açıklamaya göre, babulde Kur’anı Kerim’e el basarak yemin eden Umed Xoşnaw, göreve başladı.

Neçirvan Barzani de yeni görevinden dolayı Umed Xoşnaw'a başarılar dileyerek, “Sayın Erbil Valisi’nin görevi, Kürdistan Bölgesi’nin karşı karşıya kaldığı bir dizi sorun ve kriz nedeniyle daha ağırdır” dedi.

Barzani, Erbil valisinin tüm halkın valisi olması gerektiğine vurgu yaparak, ayrım yampadan tüm Erbil halkına hizmet etmesi gerektiğini söyledi.  

Umed Xoşnaw seçilmişti

Eski Erbil Valisi Ferset Sofi’nin koronavirüsü nedeniyle vefat etmesinden 3 ay sonra Erbil Meclisi’nde gerçekleştirilen seçimde Umed Xoşnaw oy çoğunluğu ile yeni vali seçilmişti.

Erbil Valisi Ferset Sofi’nin 18 Kasım 2020’de vefat etmesinin ardından 2 Şubat’ta yeni vali seçimleri için adaylık süreci başlamıştı.

2009 yılı 03 sayılı Vilayetler Yasası’na göre valiler 90 gün boyunca değişik nedenlerden ötürü görev başında olamayınca emekliye ayrılıyor. Bu süre zarfında görevi vali vekilleri üstleniyor. 

Umed Xoşnaw kimdir?

Umed Abdurrahman Xoşnaw 1 Haziran 1977’de Erbil’de doğdu. Basın bölümü mezunu olan Xoşnaw ayrıca hukuk konusunda master yaptı.

12 yıl gazetecilik yapan Xoşnaw, Kürdistan Gazeteciler Sendikası’na üye. KDP’de siyasete başlayan Xoşnaw, Kürdistan demokratik Gençlik Birliği Başkanlığı yaptı.

Xoşnaw son olarak 4’üncü ve 5’inci hükumet döneminde KDP Grup Başkanı olarak görev yaptı.

Umed Xoşnaw’ın “Basın ve gençliğin ulusal düşünce üzerindeki etkisi”, “Düşünce özgürlüğünün sınırları” ve “Genlik Birliği basınının tarihi dönemleri” adıyla akademik çalışmaları bulunuyor.