Mesud Barzani: Bağımsızlık risktir ama belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir

Mesud Barzani: Bağımsızlık risktir ama belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığındaki Kürdistan heyeti, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlediği basın toplantısında bağımsızlığın risklerine işaret eden eleştirilere, "Bağımsızlık risktir ama belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir" dedi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başkan Barzani, bağımsızlık referandumunun planlanladığı gibi 25 Eylül’de yapılacağını belirterek, bu tarihin gecikmesine asla müsamaha göstermeyeceklerini açıkladı.

Başkan Barzani şöyle devam etti: 

"100 yıldan fazladır demokratik bir Irak kurmak istedik ama ne yazık ki bir sonuç alamadık. Burada bir kez daha tekrarlıyorum; şiddet ve intikamdan yana değiliz. Çocuklarımızın savaş ve şiddetten uzak yaşamasını istiyoruz.

Biz de dünyadaki tüm halklar gibi bağımsız ve özgür olma hakkına sahibiz. Dünyadaki tüm halklar için meşru olan bu hak neden Kürtlere reva değil? Tüm halklar bu tarihsel süreci yaşamıştır. Özellikle Avrupa zorla birlikte veya zorla ayrılığı yaşadı.

Biliyorum referandum ve bağımsızlık risktir ancak belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir. Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı olanlar demokrasiden söz edemez ve kendilerini de demokrat görmesinler. Hangi Kürt’e sorarsanız sorun, Kürdistan’ın bağımsızlığından yanadır. Elbette Kürdistan’ın bağımsızlığı diğer parçalardaki Kürtleri de mutlu eder. Referandum bağımsızlık içindir. Referandum sonrasında barış içinde bağımsızlığı ilan edip, sınırlarımızı belirleyeceğiz.”

Barzani, Musul operasyonunda Peşmerge Güçleri ve Irak Ordusu arasında yapılan anlaşmaya uyduklarını hatırlatarak, “Gerçekten de iyi işbirliği yaptık ancak Heşdi Şabi’nin yaptığı bazı ihlaller gelecekte tehdit oluşturabilir. Bu yüzden endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

Barzani son olarak, “Irak’tan ayrılmak için diyalog kuracağız. Irak’la iki iyi komşu olarak yaşamak istiyoruz” dedi.