Mesud Barzani: Federal Mahkemenin kararı Irak Anayasası’na aykırıdır!

Başkan Mesud Barzani, “Irak Federal Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve doğal gazına ilişkin verdiği karar tam bir siyasi karardır ve federal Irak anayasasına aykırıdır” dedi.

Mesud Barzani: Federal Mahkemenin kararı Irak Anayasası’na aykırıdır!

Başkan Mesud Barzani, Irak Federal Mahkemesi’nin bugün, Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol yasasının "Irak anayasasına aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiği” yönünde karar alması üzerine bir açıklama yaptı.

Mesud Barzani açıklamasında, “Irak Federal Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve doğalgazına ilişkin verdiği karar tam bir siyasi karardır ve federal Irak anayasasına aykırıdır. Hem Irak hükümeti hem de Kürdistan Hükümetinin petrol ve doğal gaz konularında anlaşmaya varabileceğini umuyoruz. Bununla birlikte Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını tüm gücüyle savunacağını herkese duyuruyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Irak Yüksek Federal Mahkemesi bugün, Kürdistan Bölgesi’nin merkezi yönetim dışında petrol ihracatı konusunu görüşmüştü.

Mahkemeden çıkan kararda, Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasasının, federal hükümetin anayasasına aykırı olduğu ileri sürüldü.

Karar metninde, Kürdistan Bölgesi’nin 2007 tarihli 22 sayılı “Petrol ve Gaz Yasası”nın Irak Anayasası’nın 110, 111, 112, 115, 121 ve 130’uncu maddelerine aykırı olduğu vurgulandı.

Irak Federal Mahkemesi kararında, Kürdistan Bölgesi Hükümetine petrol ve gaz ihracatı anlaşmalarında Irak Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanı’na bilgi verme zorunluluğu getirilmişti. Kararda, “Bölgeden ihraç edilen petrol gelirleri merkezi yönetim Petrol Bakanlığı’na teslim edilmeli” ifadesi yer almıştı.