Süleymaniye'de PKK endişesi

BasNews'te yer alan bir haberde, Süleymaniye’nin kuzeyinde PKK ve PJAK’a bağlı silahlı grupların hareketliliğinin artmasının bölge halkında endişe yarattığı dile getirildi.

Süleymaniye'de PKK endişesi

BasNews'te yer alan bir haberde, Süleymaniye’nin kuzeyinde PKK ve PJAK’a bağlı silahlı grupların hareketliliğinin artmasının bölge halkında endişe yarattığı dile getirildi.

Kürdistan İşçi Partisi(PKK) ve Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’ne(PJAK) bağlı silahlı grupların Süleymaniye’nin kuzeyindeki Doğu Kürdistan sınır Mawet ilçesine bağlı bölgelerde yoğunlaştığı bildiriliyor. Bölge halkı uçakların hedefi olmaktan endişeli.  

BasNews’e konuşan Mawet İlçe Kaymakamı Kameran Hesen, ilçe sınırı içerisinde bulunan Asos Dağı ve çevresindeki köylerde PKK’ye bağlı birliklerin halktan para topladığı, köylülere ait bağ-bahçelere yerleştiği ve bölge halkının bu konuda son derece rahatsızlık duyduğunu söyledi. Kameran Hesen, silahlı grupların köylülere ait bağ-bahçelere yakın konumlamak istemesi halkın, Türkiye’nin hava saldırılarına hedef olması konusunda endişelendirdiğini sözlerine ekledi.

“PKK, konusu siyasi bir konudur, buraya bizim bilgimiz dışında gelmişlerdir” diyen Kameran “Daha önce Asos Dağı’nda üsleniyorlardı. Savaş uçaklarının onların noktalarını vurmasından biz sorumlu değiliz. Onların bölgede bulunması siyasi bir konudur” ifadelerini kullandı.

Süleymaniye İl Meclisi üyesi Ziyad Kake Reza ise, PKK’nin bölgedeki varlığını doğrulayarak, “PKK’nin hükümeti hiçe sayarak bölge halkından vergi adı altında haraç toplaması kabul edilemez. Siyasi irade, valilik ve siyasetçiler bu yaklaşımı kabul etmemeli, tavır almamalılar. Bu sorun çözülme kavuşturulmalı” dedi.   

Mawet idaresinin Süleymaniye İl Meclisi’ne bu konuda bilgi vermemesini eleştiren Ziyad Kake Reza, “Bir ilçe yönetimi bu olanlara karşı sesiz kalması kabul edilemez. Yöneticiler halkın güvenliğini sağlama konusunda üzerine düşeni yapmalı. Kimsenin halka götürülecek kamu hizmetini engellemeye  hakkı yoktur” yorumunda bulundu.

PKK’ye bağlı kampların Güney Kürdistan’da yerleşim yerlerine yakın bulunması nedeniyle birçok kez, sivil yerleşim yerleri TSK’nın savaş uçaklarının veya topçu birliklerinin hedefi olabiliyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin verilerine göre 658 köy, PKK varlığı nedeniyle boşaltılmış durumda. Sözkonusu alanlar Erbil, Süleymaniye ve Duhok’a bağlı sınır bölgelerini kapsıyor.