Meteoroloji uzmanları 'Benzeri görülmedi' diyerek açıkladı

İskandinav ülkesi İsveç'te termometreler, art arda iki gün boyunca eksi 40 santigrat derecenin altına inerken, bugün ülke son 25 yılın en soğuk gününe şahitlik etti. Kayıtlara geçen bu tarihi soğuk, bölgede yaşayanları etkisi altına alırken, termometreler -43,6'yı gösterdi.

Meteoroloji uzmanları 'Benzeri görülmedi' diyerek açıkladı

İsveç'in kuzeyindeki Nikkaluokta bölgesinde de dün sıcaklık eksi 41,6 derece kaydedilmişti.

Nikkaluokta sakinlerinden Eric Sari, "Normal hava koşullarında her gün araba ile seyahat ediyoruz ancak sıfırın altında 41 derecede bu gerçekten imkansız" dedi.

Geçen kış İsveç’te sıcaklık sıfırın altında 35 derece civarındaydı. Bekar olan Figaro, hayatının çoğunu karda ve soğukta, atalarının eski yöntemini uygulayarak odun yakarak geçiren bir İsveçli.

Figaro, "Dün gece sıcaklık sıfırın altında 39 dereceydi, idrarımı yapmak için dışarı çıktım, soğuk nefesimi kesti, donmak üzereydim" dedi.

İsveç'in TT haber ajansına göre, İsveç Laponyası'ndaki Kvikkjokk-Arrenjarka bölgesinde hava sıcaklığı bugün ise eksi 43,6 santigrat dereceye düştü.

Söz konusu sıcaklık, 1999'dan bu yana ocak ayında ülkede kaydedilen en düşük sıcaklık oldu.

Nikkaluokta da Norveç'in kuzeyinden İsveç ve Finlandiya üzerinden Rusya'ya kadar uzanan Laponya'da yer alıyor.

Ülkede ocaktaki en düşük sıcaklık, eksi 49 ile 27 Ocak 1999'da Finlandiya sınırı yakınındaki Karesuando kasabasında ölçülmüştü.

Bu soğuklar iklim değişikliğinin etkilerinden biri olarak ögrülüyor.  Geçen yıl Rusya'nın doğusundaki Yakut bölgesinde sıcaklıklar eksi 48 santigrat dereceye kadar düşmüştü.