MSB kaynakları açıkladı: Rojava’ya kara operasyonu olacak mı?

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Rojava’ya yönelik olası operasyonuna ilişkin, “tek seçeneğin kara harekatı olmadığı” açıklamasını yaptı.

MSB kaynakları açıkladı: Rojava’ya kara operasyonu olacak mı?

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aktürk, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Gare, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerinde PKK hedeflere yönelik 1, 3 ve 4 Ekim’de bombardıman yapıldığını ve 58 hedefin vurulduğunu söyledi.

“Irak ile yakın işbirliği içinde devam etmektedir”

AA’nın haberine göre, basın toplantısında MSB kaynakları, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Irak Savunma Bakanı Thabit Mohammed Al Abbasi’nin Ankara ziyaretine ilişkin bir soruya yanıt veren kaynaklar, “Komşularımızın egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne saygılı olarak gerçekleştirdiğimiz terörle mücadelemiz, Irak ile yakın işbirliği içinde devam etmektedir. Bu kapsamda bugün, Bakanlığımızda, sayın Bakanımız ile Irak Savunma Bakanı arasında başta terörle mücadele ve hudut güvenliği olmak üzere ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik ile savunma sanayisinde işbirliği konularının ele alınacağı bir görüşme gerçekleştirilmektedir" ifadelerini kullandı.

Fidan ve Güler’in uyardığı “üçüncü taraf” kim?

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarında “uzak durması tavsiye edilen üçüncü taraflar" ifadesiyle kimin kastedildiğinin sorulması üzerine kaynaklar, "PKK/KCK ve diğer terörist unsurlarını etkisiz hale getirerek halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda Türkiye'nin operasyon yapması en doğal hakkıdır” açıklamasını yaptı.

Rojava’ya yeni operasyon olur mu?

Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya yönelik hava saldırılara dair “Yeni bir kara harekatına dönüşme ihtimali var mı?” sorusu üzerine kaynaklar, askeri yöntemlerle hedeflerin ele geçirilmesinde birçok hareket tarzının olduğunu söyledi.

Hangi hareket tarzının uygulanacağının belirlenmesinde çok sayıda faktörün etkili olduğunu belirten kaynaklar, “tek hedeflerinin Türkiye'ye ve millete tehdit oluşturan terör örgütlerini yok etmek olduğunu, tek seçeneğin kara harekatı olmadığını” dile getirdi.

Güvenlik toplantısı

Milli Savunma Bakanlığı’nda dün İçişleri ve Dışişleri Bakanları ile MİT Başkanı ve Genelkurmay Başkanı'nın da katılımıyla gerçekleştirilen "güvenlik toplantısı"nın içeriğine yönelik soruya kaynaklar, “Toplantı genel bir güvenlik değerlendirmesi ve istişare toplantısıydı” karşılığını verdi.

Ankara saldırısını yapanlar “paramatorla” mı geldi?

Ankara’daki saldırı girişiminde bulunanların Türkiye’ye “paramatorla yurda girdikleri” iddiasının sorulması üzerine kaynaklar, yapılan araştırma sonrasında saldırıyı gerçekleştiren PKK’lilerin Türkiye’ye nasıl geçtiğine yönelik araştırmanın sürdürüldüğünü aktardı.