Naci Görür Dersim'i işaret ederek uyardı: Depreme hazırlayın, tam risk altında

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de meydana gelen son depremlerin ardından Marmara ve Dersim bölgelerini uyardı. Faylarda stres biriktiğini ifade eden Görür, Dersim için tam risk altında olduğuna dikkat çekerek "Depreme hazırlayın" çağrısı yaptı.

Naci Görür Dersim'i işaret ederek uyardı: Depreme hazırlayın, tam risk altında

Yer bilimci ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, son dönemde meydana gelen Marmara ve Gümüşhane depremlerinin ardından uyarılarına devam ediyor.

tv100'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayan Görür, Marmara'da meydana gelen deprem için İstanbul'da beklenen deprem için "1999 depremi körfezin Çınarlık çukurluğuna açıldığı yerde durdu. Onun için Marmara büyük bir çoğunluğuyla depreme gebe hale geldi. Biz AB’nin, Deniz Kuvvetlerinin, TÜBİTAK’ın desteğiyle Marmara’da bir elin parmağından az, Namık Çağatay, Celal Şengör’ün de içinde olduğu benim başkanlığımdaki ekiple bu çalışmaları yaptık. Ve Marmara’da iki fayın kilitli olduğu ve deprem üretme durumunda stres biriktirdiğini saptadık" dedi.

Marmara'daki faylar hakkında konuşan Görür, "Çınarcık’ta adalar fayı var, kuzeybatı güneydoğu uzanımlı olan, deprem beklediğimiz faylardan biri. Bir de Çınarcık çukurluğunun güneyinde normal faylar var. 8-10 tane bir demet halinde. Onlar deprem üretirse en fazla 6’ya çıkabilirler. İşte o günkü deprem onlar üzerinde oldu. O yüzden ben asıl beklediğimiz değil endişe etmemek lazım dedim" diye konuştu.

Görür, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Marmara Denizi gerilim altında, gerilim nedir dediğiniz zaman, gerilim birim alana düşen kuvvetin miktarı demektir veya halk diliyle konuşursak fayların deprem üretmek için kayaları parçalama gücü demektir. Bizim Anadolu her yıl 1-2 cm o denizin altındaki fay boyunca Yunanistan’a gidiyor."

'Bardağı taşıran son damla olabilir'

"Deprem olmasa bile, şu anki haliyle oradaki enerjinin deprem civarındaki küçük fay hatlarını tetikleyip deprem yapabilmiş olma ihtimali var mı?" sorusuna Naci Görür şöyle cevap verdi:

"Orada küçük depremler üretirse, o yandaki sağındaki solundaki küçük fayları belirli ölçüde yükleyebilir. Eğer herhangi bir fayda yeterince stres birikmiş ekstra bir güce ihtiyaç duyuyorsa yani bahaneye bakıyorsa onu kırıp deprem oluşturabilir. Yani bardağı taşıran son damla olabilir."

'Tunceli’ye sahip çıkın, tam risk altında'

Görür, Gümüşhane'de meydana gelen deprem için Dersim'i uyararak şunları söyledi:

"Büyük bir ihtimalle o bölgede dumanlı fayı var. Dumanlı fayı Gümüşhane’nin hemen yakınından gelir, Kuzey Anadolu fayına birleşir. O fay Erzincan’ın biraz batısında Kuzey Anadolu fayıyla birleşir. Erzincan ile Bingöl arasında Yedisu fayı vardır. Deprem olan faya görece olarak yakın. O Yedisu fayı en son depremi 1784’te üretmiştir ve deprem tekerrür periyodu da dolmuştur."

Görür, "7’nin üzerinde bir deprem. Onun için ben birkaç gün önce Tunceli’ye dikkat edin, Tunceli’yi depreme hazırlayın, Pülümür’ü depreme hazırlayın. Bunlar gerçekten tehdit altında" dedi.