NATO Genel Sekreteri'nden Fırat'ın Doğusu'na Operasyon açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rojava'ya harekatın başladığı bu günlerde Türkiye'ye önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Kritik bir dönemde Türkiye'ye gelen Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

NATO Genel Sekreteri'nden Fırat'ın Doğusu'na Operasyon açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rojava'ya harekatın başladığı bu günlerde Türkiye'ye önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Kritik bir dönemde Türkiye'ye gelen Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, Stoltenberg'i Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'ne gelişinde karşıladı. Daha sonra Çavuşoğlu ve Stoltenberg baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Stoltenberg ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada “NATO Türkiye'yi güney sınırlarının korumasında desteklemektedir” ifadelerini kullanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Harekat ile ilgili endişelerimi paylaştım, gerilimin artırılmaması ve istikrarsızlığa sebep olmaması gerektiğini aktardım. DAEŞ savaşçılarının Suriye'den kaçmasına izin verilmemeli. YPG konusunda müttefiklerimiz arasında bir fikir birliği oluşmadı." ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye NATO ittifakının güçlü bir ülkesi. NATO ittifakından hiçbir ülke Türkiye kadar Ortadoğu'dan saldırıya uğramadı, Türkiye kadar mültecilere ev sahipliği yapmadı. Türkiye zor bir bölgenin tam sınırında yer alıyor. Bizim ortak bir düşmanımız var: DAEŞ. Yakalanan DAEŞ'lilerin tekrar kaçması önlenmeli. Türkiye büyük bir güce ve sorumluluğa sahip. NATO Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındadır. İnsani konularda biz herkesten hassasız. DAEŞli teröristlerin serbest bırakılması söz konusu değil. Suriye ve Irak'ın dışında DAEŞ en çok Türkiye'yi hedef almıştır" dedi.

Nato YPG'ye nasıl bakıyor?

Stoltenberg, NATO'nun YPG'ye karşı pozisyonunun sorulması üzerine, "NATO'nun açık bir terör örgütü listesi yok. Biz DAEŞ'e karşı mücadele koalisyona müdahil olduk. Asıl mücadelenin yerel güçleri eğitmek olduğunu biliyoruz. Kuzey Suriye'de YPG'ye gelirsek müttefiklerimiz arasında bir fikir birliğinin oluşmadığı bilinen bir gerçek. Ancak Kuzey Suriye'de NATO yer almıyor" yanıtını verdi.

ABD Kongresi Türkiye'ye yaptırım uygularsa NATO'nun tutumu nasıl olur?

NATO Genel Sekreteri, "Varsayımlar üzerinden konuşmam yanlış olur. Türkiye güçlü bir NATO müttefikidir. Türkiye'nin mücadelesini önemsiyorum ve takdir ediyorum" şeklinde konuştu

Stoltenberg, "NATO, Türkiye'yi çok farklı şekilde desteklemekte. NATO kendi varlığını son yıllarda artırmıştır. Daha fazla deniz kuvvetleri ve hava kuvvetleri varlığını sürdürmektedir. Bunun dışında 5 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. NATO müttefikleri Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye hepimiz için önemli olan bir mücadelenin ön cephesinde yer alıyor. DAEŞ'e karşı yapılan savaş da bunun en büyük örneği. Her zaman ön cephede oldu. Yıllarca hava savunma sistemlerini Türkiye'ye sağladık. Türkiye şimdi ek savunma sistemlerini almaya çalışmakta" şeklinde konuştu. 

Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Stoltenberg'e Barış Pınarı Harekatı hakkında bilgi verdim. Söz konusu harekat, NATO'nun güney doğu sınırlarını teşkil eden ulusal sınırlarımızın ötesinden kaynaklanan terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor ve bu bakımdan ittifak topraklarının güvenliği açısından da son derece önemlidir" dedi. Jens Stoltenberg ise, "NATO üyelerinden hiçbiri Türkiye kadar Orta Doğu'dan gelen saldırılara maruz kalmadı. DEAŞ ortak düşmandır ve hala tehlikelidir. Kazanımlar tehlikeye atılmamalıdır. NATO Kuzey Suriye'de yer almıyor. YPG konusunda NATO'da bir fikir birliği yok" diye konuştu

Stoltenberge daha sonra Erdoğan'la da görüşecek

Stoltenberg daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde kabul edilecek. İkili, Dolmabahçe Sarayı'nda Terörle Mücadele ve Bölgesel Bağlantılılık Konulu 3'üncü Parlamento Başkanları Konferansı Açılış Resepsiyonu'na katılacak.