NATO ve AB’den İran’ın Erbil’e yönelik saldırısına ilişkin açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İran’ın Erbil’e yönelik saldırısını kınayarak “Irak'ın egemenliğini desteklediklerini” kaydetti. AB’nin Irak Büyükelçisi Thomas Seiler da sivillerin ölümüne yol açan saldırılardan ciddi şekilde kaygı duyduklarını söyledi.

NATO ve AB’den İran’ın Erbil’e yönelik saldırısına ilişkin açıklama

İran Devrim Muhafızları tarafından dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 11 balistik füze ile saldırı düzenledi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Peşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, evde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir çalışan yaşamını yitirdi, 16 kişi de yaralandı.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, X hesabından yaptığı açıklamada, “Güçlü işbirliğimizi görüşmek üzere Iraq Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile buluştuk. Ayrıca İran'ın Erbil'e yönelik son saldırılarını da kınadım ve hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerimi ilettim. Irak'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz” dedi.

AB’nin Irak Büyükelçisi Thomas Seiler da saldırının ardından X hesabından bir dizi paylaşımda bulundu.

“Avrupa Birliği, Orta Doğu'da çok sayıda sivilin ölümüne neden olan, bölgede şiddetin tırmanmasından derin kaygı duymaktadır” diyen Seiler, şu ifadeleri kullandı:

“Irak'ın egemenliğine yönelik son saldırılar, ülke ve bölge üzerinde istikrarsızlaştırıcı bir etkiye sahip olması nedeniyle ciddi endişe kaynağıdır.

Avrupa Birliği bölgedeki aktörleri azami itidal göstermeye ve gerilimi durdurmak için çalışmaya çağırıyor.”